Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Prosím pomozte někdo s tímto příkladem ze střední školy, umím když prochází jedním bodem, ale když prochází třema - A, B, C, tak to mě opravdu dostalo!!!! :-), :-). díky moc předem za jakékoliv náznaky k řešení, ale nejlépe celý postup jak pro "blbečky", jsem už dlouho ze střední školy a doučuji sestru, takže prosím schovívavost :-).
Napište rovnici kružnice, která prochází body A, B, C a určete její střed a poloměr.
třeba za a) A(2, 1), B(3, 0), C(0, 5)
c) B( -1, 3), B(0, 2), C(1, -1)
řešení má být:
u a) (x-9)2 + (y-7)2 = 85 (samo tam má být na druhou - nezvládla jsem napsat správně :-))
u b) (x+4)2 + (y+1)2 = 25,
náznak prosím i jak vypočtu ten střed a poloměr, jsem opravdu ze střední dobrých skoro dvacet let - předem díky moc za pochopení a snahu mi pomoci.
a)
Obecná rovnice kružnice je 
Za x a y postupně dosaď souřadnice zadaných bodů a řeš jako soustavu tří rovnic o třech neznámých:

Když rovnici doplníš na čtverec, dostáváš středový tvar kružnice:
Obecný tvar středové rovnice kružnice:
, kde 

↑ andrea1974:
b) Jiný způsob:
Rovnice kružnice ve středovém tvaru:

Dosadíme x-ové a y-ové souřadnice bodů A,B,C a dostaneme:
1)
- bod A
2)
- bod B
3)
- bod C
1) 
2) 
3) 
Odečtením rovnice 2) od rovnice 1) dostaneme:
4) 
Odečtením rovnice 3) od 1) dostaneme:
5) 
Máme 2 rovnice:
Dopočítáme m
- souřadnice středu kružnice
Dopočítáme poloměr
- poloměr kružnice
Rovnice kružnice je:
↑ gadgetka:
díky moc už jsem "v obraze".
↑ Cheop:
Tento postup je pro mě pochopitelnější a jednodušší, díky moc splnil jsi prosbu - jako pro "blbečky", zkus se prosím podívat ještě na ten druhý příklad - co jsem dala dnes, jinak vše se sešitama jsem zvládla, ale když nemáš postup, ani vzorce - jen zadání a výsledky, tak je to hooodně těžké. Díky moc předem Andrea.