Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ Stýv:
Že by postup spočíval v tomto? Nějak se mi to nezdá, od učitele jsem o tomhle neslyšel ani slovo, nešlo by to ještě nějak jinak?
EDIT: zkoušel jsem to tím dělením a nejspíš to bude správný postup, akorát jsem se na konci zasekl s dělením. 
Kde bych mohl dělat chybu? Vím že arctg vyjádřím jako 1/(1+x^2), ale stále mi v čitateli cosi přebývá.
U podobneho typu prikladu se pouzivaji parcialni zlomky-google , ty se ale resi pro funkce, kde je v citateli polynom nizsiho stupne nez ve jmenovateli a hlavne kdyz se da jmenovatel napsat jako soucin polynomu. Kdyz si citatele vydelis jmenovatelem dostanes nejake polynomy + zbytek deleno x^2+1. A to zintegrujes na arctgx.
↑ Ladis:
ten zlomek si rozepises tak abys mohl udelat substituci na x^2 +1 tzn. nahore chces mit 2x tak ten zlomek roztrhnes na -(2x/x^2+1-4/x^2+1) a prvni zlomek je logaritmus a druhej 4arctgx
↑ Ladis: někde ses sekl, viz http://www.wolframalpha.com/input/?i=(x^5%2Bx^4-3x^2-x)/(x^2%2B1)
↑ Stýv:
ten posledni komentar mam urcite spravne chyba bude nekde vejs
↑ fishkiller:
v tom deleni hned 3. radem ma byt -x^3