Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 11. 12. 2010 11:29

pizet
Místo: Levice/Praha
Reputace:   11 

Vhodná reprezentácia grafu

Rozmýšľam nad najefektívnejšou reprezentáciou grafu, pre túto úlohu.

Medzi N mestami označenými číslami 1 .. N jazdí niekoľko autobusových liniek.
Sú dané trasy týchto liniek ako zoznamy čísel miest, v ktorých sa jednotlivé linky zastavia.
Všetky autobusové linky sú prevádzkované v oboch smeroch po rovnakej trase.

a) Nájdite a vypíšte všetky mestá, do ktorých sa dá dostať z mesta číslo 1 bez ohľadu
na počet presadaní.
b) Nájdite a vypíšte všetky mestá, do ktorých sa dá dostať z mesta číslo 1 maximálne
s dvoma presadaniami.

Osobne zvažujem zoznam hrán, zoznam susedov alebo reprezentovať to dynamicky.

Aký máte návrh? Dík.

Do you follow my way? Or you just see a black stain swimming in the Milky Way ...
KSP je určený pre študentov základných a stredných škôl, ktorí majú záujem naučiť sa niečo z oblasti algoritmov, logických úloh, programovania a informatiky.

#2 11. 12. 2010 14:50

vojta01
Reputace:   

Re: Vhodná reprezentácia grafu

Ahoj, já bych graf reprezentoval seznamem sousedů, do kterých se lze z daného vrcholu dostat.

#3 11. 12. 2010 17:56

pizet

Asi áno ... a bude ale treba ešte odlíšiť, ktoré vrcholy patria do ktorej trasy.

Do you follow my way? Or you just see a black stain swimming in the Milky Way ...
KSP je určený pre študentov základných a stredných škôl, ktorí majú záujem naučiť sa niečo z oblasti algoritmov, logických úloh, programovania a informatiky.

#4 18. 12. 2010 17:53

pizet

Tak mi napadlo ešte ...
Keď mám graf zadaný zoznamom hrán a chcem ho reprezentovať zoznamom susedov.
Ja som to robil tak, že prosto načítam hrany a potom v nich potupne vyhľadávam a budujem zoznam susedov. Lenže to mi príde nejak pamäťovo príliš náročné a nepraktické. Ale nenapadá mi ako to zostrojiť priamo počas čítania hrán (teda napadá ale tiež je to časovo náročné). Nejaké nápady? Ďakujem.

Zápatí