Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 11. 12. 2010 13:55

S.Moninka
Zelenáč
Reputace:   

Jak limitně určit derivaci v bodech

zdravím, mám vyšetřit průběh funkce f(x)=2(x^2)-ln(x) a mám limitně určit derivace v bodech D(f)\D' ,kde D' značíme definiční obor derivace, děkuju za pomoc

#2 11. 12. 2010 14:25 — Editoval Marian (11. 12. 2010 14:57)

Marian
Místo: Mosty u Jablunkova
Škola: OU
Pozice: OA, VSB-TUO
Reputace:   67 

Re: Jak limitně určit derivaci v bodech

↑ S.Moninka:

#3 11. 12. 2010 14:54

S.Moninka
Zelenáč
Reputace:   

znamená to množinové minus, a ten tvar znám jenom mi to prostě nějak nesedělo s bodama 0 a "nekonečno" což jak jsem pochopila nemá smysl v tomhle případě řešit

#4 11. 12. 2010 15:02

Marian

↑ S.Moninka:

Špatně jsem přečetl a pochopil úlohu.

Takže pokud jsme schopni zderivovat, dostaneme derivaci ve tvaru $f^\prime (x)=4x-\frac{1}{x}$. Mate mě trochu pojem "definiční obor derivace". Definiční obor derivace by měl být podmnožinou definičního oboru funkce (záleží na interpretaci a přesné definici pojmu, která se zde nenabízí).

Jediným zajímavým bodem bude bod $x=0$. Protože však neleží ani v definičním oboru funkce, nemusíme podle zadání studovat povahu derivace v jeho okolí.

Snad jsem to pochopil nyní již správně.

#5 11. 12. 2010 15:06

S.Moninka
Zelenáč
Reputace:   

dobře, děkuju a mohla bych mít ještě dotaz k asymptotám? jak to bude s nimi, tam se to také počítá pomocí limity a nějak se v tom ztrácím

#6 11. 12. 2010 15:22

Marian

↑ S.Moninka:

Asymptoty bez směrnice má smysl hledat v tomto případě pouze v levém krajním bodě intervalu, tj. v bodě $x_0=0$. Vyšetření se provede výpočtem limity v tomto bodě (vzhledem k definičnímu oboru to bude jednostranná limita - zprava). Dostaneme

$ \lim_{x\to 0^+}(2x^2-\ln (x))=2\cdot 0^2-\lim_{x\to 0^+}\ln (x)=-(-\infty)=+\infty. $

Limita není vlastní, tedy asymptota bez směrnice existuje a má rovnci $a:\quad x=0$. Asymptota se směrnicí existovat nemůže, neboť pro její směrnici bychom museli spočítat, že existuje vlastní limita

$ \lim_{x\to +\infty}\quad \frac{2x^2-\ln (x)}{x}. $

Ovšem snadno se ukáže (třeba pomocí l'Hospitalova pravidla), že i tato limita je nevlastní, což vylučuje existenci asymptoty se směrnicí.

#7 11. 12. 2010 15:37

S.Moninka
Zelenáč
Reputace:   

Děkuju moc za pomoc :)

#8 11. 12. 2010 15:40

S.Moninka
Zelenáč
Reputace:   

Tedy jestli bych ještě mohla mít jeden dotaz ohledně spojitosti. Např. v tomhle případě není funkce spojitá v bodě 0 jinak na svém definičním oboru ano, je to správně? a v případě, že mám funkci arctan((x+1)/(x-1)), jak to bude tam se spojitostí? To je ještě poslední věc, která mi není tak úplně jasná

#9 11. 12. 2010 16:00

made001
Reputace:   

Ta první  funkce je spojita pro   x>0. Její derivace je spojitá  na celém R kromě nuly.  Druhá  funkce už je trochu složitější.

#10 11. 12. 2010 16:31

S.Moninka
Zelenáč
Reputace:   

Ano, v tom druhém případě je to horší, mohl by mi tedy někdo pomoci s výpočtem asymptoty funkce y=arctg((x+1)/(x-1)) a ještě to limitní určení derivace v bodech D(f)\D' byla bych moc vděčná, ostatní věci ohledně průběhu této funkce už mám, potřebuji pouze tyto dva poslední úkoly

#11 12. 12. 2010 12:14

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ S.Moninka:

Zdravím, na novou úlohu (s arctg) založ si, prosím samostatné téma - tak se to ztratilo.

Tedy pokud pro výpočet asymptoty nepomůže úprava argumentu arctg:

(x+1)/(x-1)=(x-1+2)/(x-1)=1+(2/(x-1))

Zápatí