Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ S.Moninka:
Špatně jsem přečetl a pochopil úlohu.
Takže pokud jsme schopni zderivovat, dostaneme derivaci ve tvaru
. Mate mě trochu pojem "definiční obor derivace". Definiční obor derivace by měl být podmnožinou definičního oboru funkce (záleží na interpretaci a přesné definici pojmu, která se zde nenabízí).
Jediným zajímavým bodem bude bod
. Protože však neleží ani v definičním oboru funkce, nemusíme podle zadání studovat povahu derivace v jeho okolí.
Snad jsem to pochopil nyní již správně.
↑ S.Moninka:
Asymptoty bez směrnice má smysl hledat v tomto případě pouze v levém krajním bodě intervalu, tj. v bodě
. Vyšetření se provede výpočtem limity v tomto bodě (vzhledem k definičnímu oboru to bude jednostranná limita - zprava). Dostaneme
Limita není vlastní, tedy asymptota bez směrnice existuje a má rovnci
. Asymptota se směrnicí existovat nemůže, neboť pro její směrnici bychom museli spočítat, že existuje vlastní limita
Ovšem snadno se ukáže (třeba pomocí l'Hospitalova pravidla), že i tato limita je nevlastní, což vylučuje existenci asymptoty se směrnicí.
Tedy jestli bych ještě mohla mít jeden dotaz ohledně spojitosti. Např. v tomhle případě není funkce spojitá v bodě 0 jinak na svém definičním oboru ano, je to správně? a v případě, že mám funkci arctan((x+1)/(x-1)), jak to bude tam se spojitostí? To je ještě poslední věc, která mi není tak úplně jasná
Ano, v tom druhém případě je to horší, mohl by mi tedy někdo pomoci s výpočtem asymptoty funkce y=arctg((x+1)/(x-1)) a ještě to limitní určení derivace v bodech D(f)\D' byla bych moc vděčná, ostatní věci ohledně průběhu této funkce už mám, potřebuji pouze tyto dva poslední úkoly
↑ S.Moninka:
Zdravím, na novou úlohu (s arctg) založ si, prosím samostatné téma - tak se to ztratilo.
Tedy pokud pro výpočet asymptoty nepomůže úprava argumentu arctg:
(x+1)/(x-1)=(x-1+2)/(x-1)=1+(2/(x-1))