Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,mohl by mi někdo pomoci s touto ulohou? Pořad mi to nevychazí :-(
Paní učitelka někde dostala větší množství sošek tvaru člověka a chce si z nich postavit pyramidu. Stavím pyramidu ze soch ve tvaru člověka, které stavím na sebe a to vždy tak, že jedna socha stojí na ramenou dvou pod ní vedle sebe. Je-li tedy v první řadě 20 soch, v druhé jich bude 19. Váha sochy je vždy rovnoměrně rozložena na každou nohu. Každá z nich váží 9kg. Chtěla vědět, kolik potřebuje sošek, aby měla pyramida 10 pater? Jestli by se to dalo vyjádřit nějakým vzorcem? A jaká hmotnost bude působit na každou ze spodních soch, když víme, že se na ně rovnoměrně rozkládá váha všech sošek nad nimi.
a jeste tu mam tuhle:
Petr prý chodí každé ráno běhat kolem rybníka v lese, který má tvar kružnice o poloměru 300m. Společně s ním chodí i jeho kamarád, který trasu jezdí na kole. Oba hoši jsou dohodnuti, že ten co jede na kole, jezero objede 10 krát a ten co běží, poběží tak dlouho, dokud jej cyklista 10 krát neplácne do zad na důkaz toho, že jej předjel o kolo. Oba vyrážejí současně. První plácnutí je až po prvním kole, ne hned na startu. Petr běží rychlostí 12 km/h a jeho kamarád cyklista jede rychlostí 21km/h. Kolik uběhne běžec, než jej cyklista plácne po desáté?
Předem díky za každou odpověd ;-)

↑ luted:
2)
a) Jedno kolo je obvod rybníku.(kruhu)
b) Aby ho plácl 10 krát musí cyklista ujet o 10 kol více než uběhne běžec.
c) čas mají stejný
d) pozor rychlosti jsou udány v km/h a poloměr rybníku v metrech.
e) převest poloměr na km
f) použt vzoreček: s = v*t , kde: s je dráha, v je rychlost, t je čas
Pokud jsem dobře počítal tak běžec uběhne:

↑ luted:
1)
I.- 20 soch
II. 19 soch
III. -18 soch
.
.
.
XX. - 1 socha
Součty:
20+1 (sčítám sochy v první a dvacáté řadě)
19+2 (sčítám sochy ve druhé a 19 řadě)
18+3
17+4
16+5
15+6 = 21 * 10 = 210 soch celkem
14+7
13+8
12+9
11+10
Počt soch mimo první řadu: 210-20 = 190 soch
jejich váha 190 * 9 =1710 kg
Váha na každou spodní sochu:
1710/20 = 85,5 kg.
Pokud jsem to dobře pochopil.
↑ Cheop:
Čau,
to jsi tedy pochopil špatně.
Je řečeno, že pater je 10 (ale není řečeno, zda se za patro počítá i nejspodnější řada)
Chtěla vědět, zda se to vyjádřit nějakým vzorcem. Zřejmě měla na mysli vzorec pro součet aritmetické posloupnosti.
Mimo to zajistit, aby v tomto provedení byly všechny sošky ve spodní řadě zatíženy rovnoměrně by nebylo nic jednoduchého.