Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím, mám DÚ a s tímhle příkladem si vůbec nevím rady. 
Podobný příklad jsem našel zde(str. 6), ale nechápu, proč je v posledním vektoru "(0,2,2)".
Nemohl by mi někdo naznačit postup mého, nebo odkazovaného příkladu, příp. vysvětlit jakou roli v příkladu hraje (c, b + c, 2a + b)?
Díky za pomoc.
↑ john.pear:
No, jakou roli by to hrálo. Je to to jediné co víš o zobrazení L, takže je potřeba to nějak použít, pokud máš sestavit matici tohoto zobrazení v nějakých bázích. V tomhle případě to použití znamená vypočítat obrazy bázových vektorů z báze F (a zapsat je v bázi S).
Ten předpis říká jak ty obrazy najdu. To zobrazení sežere polynom, a pak vrátí vektor z R3. Ten vytvoří tak, že jako první složku použije absolutní člen toho polynomu, jako druhou dá součet koeficientu u x a absolutního členu, a jako třetí složku dá součet dvojnásobku koeficientu u
zvýšenou o koeficient u x. Pomocí tohoto předpisu můžeš vytvořit obraz jakéhokoli vektoru z P3, tedy i těch bázových, o které ti jde.
↑ john.pear:
Fajn, tak třeba vektor
z toho odkazovaného příkladu. Je to polynom takový, že
, takže při zavedeném značení je a=1, b=c=0. Obraz tohoto polynomu počítéme podle našeho předpisu:
.
↑ LukasM:
Díky, takže ty mé vektory budou (1,1,0), (0,1,1) a (0,0,2), je to tak? Potom bych je měl dát (transponované) do matice a tím jsem skončil, nebo z ní je třeba udělat horní trojúhelníkovou?
A vektory vzhledem k standardní bázi budou (0,0,2), (0,1,1), (1,1,0)? (To ale víceméně tipuji.)
↑ john.pear:
Pokud z těch vektorů vytvoříš matici tak jak říkáš, dostaneš to co potřebuješ. Když ji převedeš na horní trojúhelníkovou, tak to celé zničíš. Proč mají všichni nutkání každou matici převádět na horní trojúhelníkovou, i když to nemá žádný smysl?
Naší standardní bází je množina ((1,0,0),(0,1,0),(0,0,1)), takže je to výsledek. Přeházení vektorů to taky zničí.
↑ john.pear:
Absolutně nerozumím otázce. Hledaná matice vypadá, jak jsi před chvílí sám napsal, takhle:
Nějak nechápu o jakém polynomu mluvíš.
↑ john.pear:
To není matice vzhledem k bázi F. Je to matice vzhledem k bázím F a S, tak jak se chce v zadání (teda myslím - teď už z nějakého důvodu ten obrázek nevidím). Jsou v ní obrazy vektorů báze F zapsané v bázi S.
Težko by to mohla být matice pouze vzhledem k bázi F, když je to zobrazení z prostoru polynomů nejvýše třetího stupně do R3. F je báze prostoru polynomů, ale ne R3. Jediná možnost, jak bychom mohli mít matici vzhledem k jedné bázi F by bylo, kdyby šlo o operátor na prostoru polynomů (zobrazení z P3 do P3) - pak by šlo vytvořit obrazy bázových vektorů, a zapsat je v té samé bázi. Tady ne.
Stránky: 1