Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj po prečtení předešlích příspěvků mi příjde docela blbý psát sem žádost o pomoc ale proč to nezkusit třeba mi tu nekdo pomuže. Profesor nam vzdycky rika pouzijte vsechny mozny zdroje jenze moje uz vsechny selhaly. Tak jinak dostali jsme zadání na opravení známky ve škole a ja si jaksi taksi nevim neak vubec rady tak ocením jakykoukoliv pomoc
Zadání:
Předem díky za podporu..
já sice nemám čas se tím teď zabývat, ale on je rozdíl napsat "potrebuji pomoct s prikladem" a "potrebuji priklad, vymyslete mi nejaky a vyreste". Protoza na to druhe staci kouknout na resene priklady na netu, ale sance ze nekde najdete vyreseny ten Vas priklad je mala a proto myslim, ze Vam nekdo pomuze.
Jestli ne, zkuste se podivat do knihy Fuka, Havelka: Elektřina a magnetismus, myslim ze tam neco takoveho bylo, ale mam tu knizku v praci, tak nemuzu napsat stranu.
Ma to reseni byt pomoci vzorcu ze stredni skoly? Podle formulace dotazu se asi o VS nejedna...

je to podobne pohybujicimu se primemu vodici (viz napr. http://www.sos.sk/almanach/kniha/zaklad2.doc str 7), jenom se jinak pocita zmena obsahu (kruhova vysec, ne obdelnik)
2a) Pohyb nebude rovnoměrný ani rovnoměrně zrychlený. jedniná šance (a správná volba) je použití zákona zachování energie - potenciální energie v el. poli se přemění na kinetickou energii. Potencialni energie castice je dana rozdilem potencialu (zadano jako napeti) a nabojem castice
2b) poleti myslim po kruznici a nedoletne, pokud bude polomer kruznice maly (nakreslete si to)
vzorec pro polomer je na http://www.vysokeskoly.cz/maturitniotaz … kePole.htm
Editace: to
byl omyl, opravuji
numericky se mi to kontrolovat nechce, ale vypada to dobre, asi bych dosazoval rovnou do 
proč děleno dvěma? odkud mate tu dvojku?
tak to nevim. Podle me to napeti bude konstatni, protoze se uhel mezi vodicem a carami nemeni a proto bude napeti konstantni. Takze okamzita hodnota bude rovna i te stredni hodnote. Ale mozna jsem si spatne predstavil situaci.
↑ sazec:Malá připomínka :
předešlých příspěvků ...y po l ... podle vzoru mladých
před "ale "a " třeba " .. věta doplňková se odděluje čárkami .
I toto je dobré znát například k maturitě . Nic ve zlém , je to myšleno v dobrém . :-)
Diky za korekturu do priste se zkusim polepsit :) Jinak jednickou jsem se neak prokousal ted mi tu lezi ta dvojka a). Takze chtel bych se zeptat jestli to mam pocitat za pomoci Lorentzovy sily nebo za pomoci normalni kineticke energie a normalni potencialni energie tj. Diky za odpovedi...
... potencialni energie v elektrickem poli
.... kineticka energie
takze "normalni potencialni energie", ale ta v elektrickem poli, ne v gravitacnim poli.