Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Mam problem :
Dána je binární relace R na množině M={a,b,c,d,e,f,g} výčtem dvojic
R = {(a,a),(b,g),(c,f),(d,e),(e,d),(f,c),(f,f),(g,b),(g,g)}.
Nechť relace S je tranzitivním uzávěrem R
Chcem sa spytat ako by som mal skonstruovat tranzitivny (ale aj symetricky a reflexivny) uzaver tejto relacie.
A ako postupovat aby to bolo prehladne. Mozte mi aj napisat ten tranzitivny uzaver. Dakujem

Nasel jsem k tomu Tohle a tak je take odkaz na nejaky Floydův-Warshallův algoritmus.
Podle toho prvniho odkazu:
Zadna jina dvojice nez (a,a) neobsahuje a, takze neni treba dal resit.
Dale je tam (b,g), (g,b) a (g,g) - to je docela ok, ale plati, ze (b,g) nalezi relaci a take (g,b), to znamena, ze tam musime pridat jeste (b,b)
Dal - (c,f), (f,c) a (f,f) to je stejne jako predchozi, takze musime pridat jeste (c,c)
A posledni - (d,e) a (e,d), takze jeste pridame (d,d) a (e,e)
Takze uzaver bude: (trochu jsem je prehazel oproti R)
S = {(a,a),(b,b),(b,g),(g,b),(g,g),(c,c),(c,f),(f,c),(f,f),(d,d),(d,e),(e,d),(e,e)}
Ze je symetricky - ty dvojice jsou:
(a,a) (a,a)
(b,b) (b,b)
(b,g) (g,b)
(g,g) (g,g)
(c,c) (c,c)
(c,f) (f,c)
(f,f) (f,f)
(d,d) (d,d)
(d,e) (e,d)
(e,e) (e,e)
a pouzili jsme vsechny prvky z S, zaroven vsechny tyto prvky v S lezi, takze ke kazdemu prvku S mame prvek symetricky.
Ze je reflexivni - M = {a,b,c,d,e,f,g}
Relace vsech prvku z M sebe sameho jsou:
(a,a)
(b,b)
(c,c)
(d,d)
(e,e)
(f,f)
(g,g)
A ty vsechny nalezi S, takze je reflexivni.
Doufam, ze je to takhle dobre, a ze to staci, kdyztak se ptej jestli neco neni jasne. Snad me nekdo opravi jestli je nekde chyba :-)
(mozna to neni uplne prehledne tak to jeste pozdeji upravim kdyztak)