Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj všem, přeju pěkný den...
Mám tu problém s jednou prací, ke které sem tak nějak přišel. našla by se miz Vámi hodná duše co by dokázala napsat celý program v pascalu?
Program má určit, jestli řetězec obsahuje pouze malý písmena.
Doufám, že tu někdo pomůže :-)
↑ cislonula:
Jediné čo ma napadá je prejsť reťazec znak po znak, a využiť pri tom poznatku z ASCII tabuľky...

stejně jako předchozí, k jednotlivým znakům řetězce můžeš přistupovat stejně jako k prvkům pole, procházíš tedy řetězec cyklem a porovnáváš jestli se číselná hodnota rovná hodnotě v ascii tabulce: 65-90 jsou velká písmena a 97-123 jsou malá písmena.
Pomocí Ord(retezec[i]) (i je od 1) zjistíš jakou má znak číselnou hodnotu a porovnáš ji s hodnotou v ascii tabulce. když zjistíš že se nerovná tak test přerušíš a prohlásíš, že v řetězci nejsou jen písmena.
Délku řetězce zjistíš funkcí Length(string);
Ale tohle jsi si mohl, stejně jako já najít, stačí do googlu zadat pascal řetězce.
↑ cislonula:
Niečo som na rýchlo zbúchal
var s : string;
function male(s : string) : boolean;
var i: integer;
begin
for i:= 1 to length(s) do
begin
if(not((integer(s[i]) >= 97) AND (integer(s[i]) <= 122))) then
begin
male:= false;
break;
end
else
male:= true;
end;
end;
begin
readln(s);
if(male(s)) then
write('je')
else
write('nie je');
readln;
end.V pascale sa veľmi neorientujem, takže ešte by sa určite dalo nájsť lepšie riešenie...
V Pascalu na to jde dokonce použít tamější specialitku - datový typ množina.
if C in ['a'..'z', 'A'..'Z'] then ...
hradecek > to vypadá perfektně, moc moc děkuju, zítra napíšu jak to projde, ve škole na to kouknem
ono mi zadat něco k čemu sme se nedobrali je pro mě nadlitskej ůkol.. no nic
olin > hmm thx za tip
gladiator > vím, ale z doporučení od kamaráda sem slyšel že jste tu super lidi a taky že jste! díky za rady
Stránky: 1