Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 18. 12. 2010 19:37

romi
Zelenáč
Reputace:   

Laplaceova transformace s nenulovýma podminkama

Caute,
mohl by nekdo pomoct s kontrolou L transformece kdyz ma nemulove podminky? Neni mi jasne jak sem tam uzije ta substituce. Zkusila sem to vypocitat ale nejsem si jista spravnosti.
Zadani zni Y´´+Y´-2Y=3x+6       Y(1)=0,    Y´(1)=0

po uprave sem z toho vypocitala Y(p)=2p^2+6p+3/p^2*(p+2)*(p-1)   uz tim si nejsem jista....

A vysledek po rozdeleni na parcialni zlomky by mel pak byt (11/3*(p-1))-(3/(2p^2))-(15/4p)+(1/(12n+2)
Nejsem ji jista ani tim jak to zapsat zpetnou transformaci... Je to na me hrozne slozite... Budu nesmirne vdecna za kazdou radu nebo kontrolu meho vypoctu... DIky predem

• (téma jako nevyřešené označil(a) romi)

#2 18. 12. 2010 19:59

romi
Zelenáč
Reputace:   

Re: Laplaceova transformace s nenulovýma podminkama

↑ romi:
napsala jsem to špatně omlouvám se Autor: romi

Caute,
mohl by nekdo pomoct s kontrolou L transformece kdyz ma nemulove podminky? Neni mi jasne jak sem tam uzije ta substituce. Zkusila sem to vypocitat ale nejsem si jista spravnosti.
Zadani zni Y´´+Y´-2Y=3x+6       Y(1)=0,    Y´(1)=2

po uprave sem z toho vypocitala Y(p)=2p^2+6p+3/p^2*(p+2)*(p-1)   uz tim si nejsem jista....

A vysledek po rozdeleni na parcialni zlomky by mel pak byt (11/3*(p-1))-(3/(2p^2))-(15/4p)+(1/(12n+2)
Nejsem ji jista ani tim jak to zapsat zpetnou transformaci... Je to na me hrozne slozite... Budu nesmirne vdecna za kazdou radu nebo kontrolu meho vypoctu... DIky predem

#3 19. 12. 2010 22:33

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Laplaceova transformace s nenulovýma podminkama

Zdravím, snad jsem rozluštila správně - platné zadání je v příspěvku 2.

po uprave sem z toho vypocitala Y(p)=2p^2+6p+3/p^2*(p+2)*(p-1)

až na závorky mám stejně: Y(p)=(2p^2+6p+3)/(p^2*(p+2)*(p-1))

kontrola rozklad na parciální zlomky

Pokud to souhlasí, "půjdeš zpět" podle slovníku - odkazy: http://www.umat.feec.vutbr.cz/~kolara/b … averze.pdf nebo http://math.feld.cvut.cz/hyankova/ltru.pdf + užitečné odkazy pro kontrolu.

Stačí tak? Děkuji.

Zápatí