Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, nevím si rady s příkladem ze sbírky od Petákové. Myslím si že to dělám dobře a stále mi to nevychází. Prosím o rady.
Zde je zadání: Je dána úsečka OP = 4 cm, kružnice k (O; 2,5 cm) a přímka p, p je kolmá na OP a P náleží p. Sestrojte všechny čtverce ABCD tak aby platilo A náleželo k, C náleželo p, BD bylo součástí ↔ PM. Kdyžtak je to strana 79/39.
Děkuji za pomoc
Ja jsem nenapsal celé zadaní, ja sem si nevsiml.
Dále sestrojte bod M, pro který platí | OM | = 3 cm a | uhel POM | = 30°
ano, ale vzdycky když to narýsuju tak mi vychází obdélníky.
http://www.sdilej.eu/pics/f0ec4aa56bd54 … 1a215e.jpg
Tady je k tomu obrázek. Ten čtyřúhelník by měl být čtverec ale nevychází to. Ve výsledcích sbírky je napsáno: zobrazit kružnici k v osové souměrnosti podle přímky PM. ale bohužel to nejde. Kdyby jsi se na to ještě podíval tak bych ti byl vdecny ;-)
Je dána úsečka OP = 4cm. Sestrojte kružnici k (O; 2,5 cm) a přímku p kolmou na OP procházející bodem P. Dále sestrojte jeden bod M, pro který platí | OM| = 3 cm a | uhel POM | = 30°
Ja som z toho domotaný..
Tak P=D, to je jasné..Predĺžením PO dostanem bod A ako priesečník s kružnicou "k". Mám jednu stranu a takto štvorec už zostrojím..NAčo potom "zobraziť kružnicu v osovej súmernosti" ?
http://www.sdilej.eu/pics/b4f96e5cbcfc9 … 56687f.jpg
Tady je celé zadání je to úloha 39
čtverec už sestrojit dokážu ale úhlopříčka BD nebude 'ležet' na polopřímce PM
Nevím jestli to je špatně zadané, nebo jestli tam dělám nějakou chybu. Ale podle výsledků to dělám správně
Tak díky z rady, asi to nechám být a najdu jiný příklad ;-). Nevíte kde bych našel nějaké příklady na osovou souměrnost???
Zdravím Vás, bod B není totež co P, pouze úhlopříčka BD leží na přímce PM.
Přímka PM je osa souměrnosti, proto zobrazením kružnice a nalezením průníku přímky p a kružnice k1 najdeme bod C, který je obrazem k A (na kružnici k). Jistá je tato úhlopříčka AC, bod B se ještě musí dostrojit (například Thaletová kružnice nad AC).
Stačí tak? Děkuji.
↑ jelena:
Ďakujem pekne..Stále tomu nechápem, ale keď budem preriešovať všetky úlohy tej knihy, dostanem sa k nej :)
↑ pindil.jarmil:
Ak bude zasa problém, nabudúce to tak nedomrvím..Sľubujem :)
Ale ze zadání vyplývá , že BD leží na přímce PM, a to podle Vašeho postupu nevychází.
↑ pindil.jarmil:
PM je osa souměrnosti, uhlopříčka je osa souměrnosti pro čtverec. Tedy PM a BD je stejná přímka. Ovšem samotné nalezení bodů B, D na přímce PM si ponechám až na závěr.
Nejdřív zobrazím kružnici k na k1 v osové souměrnosti, k1 se protne s přímkou p, najdu bod C. Ten zobrazím zpět na kružnici k. Mám úhlopříčku AC, úhlopříčka BD je k ni kolmá a leží na PM. Buď od středu úhlopříčky AC (např. S) vyznačím stejné délky SD, SB na PM nebo používám Thalet. kružnici.
Co konkrétně nevychází?
Zadání z Petákové je tak, že na úvod kapitoly je poloha jednotlivých prvků vůči sobě, potom konkrétní úloha.
↑ BakyX: určitě, děkuji. Také pokud se přidá do seznamu řešených úloh, také děkuji.
Konkrétně se mi nezobrazí úhlopříčka BD na přímce PM. a Když ano tak to není čtverec ale obdélník :-)
↑ pindil.jarmil:
Máš úsečku AC kolmo PM?
mám, dělal jsem to přesně podle postupu
↑ pindil.jarmil:
V programe na rysovanie to vychádza presne
tal mi sem prosím hoďte obrázek. děkuju