Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 19. 12. 2010 14:58

Lobacho
Místo: Praha
Reputace:   

TEČNA KE GRAFU FUNKCE (s využitím limity)

Př.: Určete rovnici tečny ke grafu funkce $f(x)=sinx$ v bodě $x_0=\pi/4$
Z toho plyne, že $y_0=\sqrt{2}/2$
a já jsem došel k tomuhle: Když pro směrnici k platí $k=\lim_{x\rightarrow x_0}\frac{y-y_0}{x-x_0}$
pak : $k=\lim_{x\rightarrow \pi/4 }\frac{sinx-sin\pi/4}{x-\pi/4}$
a já nevím jak řešit tuto limitu, asi nějak rozšířit, ale zatím jsem jen plýtval papíry a lesy ČR. Pomůžete mi prosím ?  Děkuji předem

Supervisor: Attention, whoever you are, this channel is reserved for emergency calls only.
John McClane: No f*cking sh*t, lady. Does it sound like I'm ordering a pizza?

• (téma jako vyřešené označil(a) Lobacho)

#2 19. 12. 2010 15:09

BakyX
Cat Lover & S.O.A.D. Lover
Škola: UPJŠ
Pozice: Študent
Reputace:   158 

Re: TEČNA KE GRAFU FUNKCE (s využitím limity)

Použi vetu o tom, že limita zlomku je rovná limita čitateľa / limita menovateľa.

1^6 - 2^6 + 3^6 = 666

#3 19. 12. 2010 15:17

zdenek1
Administrátor
Místo: Poděbrady
Reputace:   897 
Web

↑ Lobacho:
Pomůžeme. Vůbec tu limitu nepočítej a vypočítej si derivaci.

Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos!

#4 19. 12. 2010 15:29

Lobacho
Reputace:   

↑ BakyX:

Dobře možná potřebuji trochu větší kopanec, ale pak mám pokračovat jak? Jediný co vím, tak že to musím upravit, tak aby mi ve jmenovateli nevycházela nula.

↑ zdenek1:
Učitelka to chce ať to vypočítám přes limitu a derivace mi taky moc nejdou asi se dnes ohledně nich budu ještě ptát. :-(  Ale díky. :-)

Supervisor: Attention, whoever you are, this channel is reserved for emergency calls only.

#5 19. 12. 2010 15:42

jarrro
Škola: UMB BB Matematická analýza
Reputace:   303 
Web

↑ BakyX:výraz čo dostaneme je nedefinovaný
$\lim_{x\to\frac{\pi}{4}}{\frac{\sin{\left(x\right)}-\sin{\left(\frac{\pi}{4}\right)}}{x-\frac{\pi}{4}}}=\lim_{t\to 0}{\frac{\sin{\left(t+\frac{\pi}{4}\right)}-\sin{\left(\frac{\pi}{4}\right)}}{t}}=\nl=\lim_{t\to 0}{\frac{\sin{\left(t\right)}\cos{\left(\frac{\pi}{4}\right)}+\cos{\left(t\right)}\sin{\left(\frac{\pi}{4}\right)}-\sin{\left(\frac{\pi}{4}\right)}}{t}}=\lim_{t\to 0}{\frac{\sin{\left(t\right)}\cos{\left(\frac{\pi}{4}\right)}+\sin{\left(\frac{\pi}{4}\right)}\left(\cos{\left(t\right)}-1\right)}{t}}=\nl=\lim_{t\to 0}{\frac{\sin{\left(t\right)}\cos{\left(\frac{\pi}{4}\right)}}{t}}+\lim_{t\to 0}{\frac{\sin{\left(\frac{\pi}{4}\right)}\left(\cos{\left(t\right)}-1\right)}{t}}=\nl=\frac{\sqrt{2}}{2}+\frac{\sqrt{2}}{2}\cdot \lim_{t\to 0}{\frac{\cos^2{\left(t\right)}-1}{\left(\cos{\left(t\right)}+1\right)t}}=\frac{\sqrt{2}}{2}+\frac{\sqrt{2}}{4}\cdot\lim_{t\to 0}{\frac{-\sin^2{\left(t\right)}}{t}}=\frac{\sqrt{2}}{2}$

MATH IS THE BEST!!!

#6 19. 12. 2010 16:02

Lobacho
Reputace:   

↑ jarrro:
Zajímavá substituce, hned to vypadá lehčí. Ten výsledek má skutečně vyjít $\sqrt{2}/2$. DÍKY MOC jarrro. I všem ostatním.

Zápatí