Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 19. 12. 2010 20:32

Lobacho
Místo: Praha
Reputace:   

Derivace Složené Funkce

Pomůžete mi prosím s derivací "tadytohoto" $y=\sqrt{x\sqrt{x\sqrt{x\sqrt{x\sqrt{x}}}}}$, pokusil jsem se to vyřešit tak, že jsem to prostě převedl na exponenty a pak pracoval s těmi exponenty: vyšlo mi $\frac{29}{32}x^{\frac{-3}{32}}$ s podmínkou x>0. Ale nejsem si jist správností. Napadá vás někoho i nějaký jiný způsob řešení? Děkuji předem

Supervisor: Attention, whoever you are, this channel is reserved for emergency calls only.
John McClane: No f*cking sh*t, lady. Does it sound like I'm ordering a pizza?

• (téma jako vyřešené označil(a) Lobacho)

#2 19. 12. 2010 21:06 — Editoval Oxyd (19. 12. 2010 21:15)

Oxyd
Škola: MFF UK, teoretická informatika
Pozice: Student
Reputace:   31 

Re: Derivace Složené Funkce

No. Podle Wolframu je výsledek $\frac{31}{32 \sqrt[32]{x}}$. (Dole, „Alternate form assuming x is positive“.)

Každopádně myslim, že se k tomu nedá přistoupit o moc líp než opakovaně použít pravidlo o derivaci složené funkce a pečlivě počítat.

Edit: Ale ano, zřejmě se dá použít vhodnější postup. Platí $\left( x \cdot x^{\frac12} \right)^{\frac12} = x^{\frac12} \cdot x^{\frac12 \cdot \frac12} = x^{\frac12} \cdot x^{\frac14}$. Opakovaným použitím tohoto by se to mělo dát zjednodušit na něco stravitelnějšího. A taky použitím $x^a \cdot x^b = x^{a + b}$.

Mýlím se častěji, než bych chtěl. Pokud vám v mém příspěvku něco nehraje, neváhejte se zeptat.
Jsem stále mlád a je mi příjemnější tykání. :)

#3 19. 12. 2010 21:12

Pavel Brožek
Škola: Informatika na MFF UK
Reputace:   194 

↑ Oxyd:

Derivovat to jako složenou funkci bych tedy nechtěl :-).

Nejdřív se to upraví na $y=\sqrt{x\sqrt{x\sqrt{x\sqrt{x\sqrt{x}}}}}=x^{\frac{31}{32}}$ a pak jednoduše zderivuje.

#4 19. 12. 2010 21:16

Lobacho
Reputace:   

Ok svou chybu jsem našel dík zkusím to

Supervisor: Attention, whoever you are, this channel is reserved for emergency calls only.

#5 19. 12. 2010 21:16

Oxyd
Škola: MFF UK, teoretická informatika
Reputace:   31 

↑ BrozekP:

Máš naprostou pravdu. :) Bohužel dřív píšu než myslím.

Mýlím se častěji, než bych chtěl. Pokud vám v mém příspěvku něco nehraje, neváhejte se zeptat.
Jsem stále mlád a je mi příjemnější tykání. :)

#6 19. 12. 2010 21:40

Lobacho
Reputace:   

A kdybych to chtěl řešit jako složenou funkci, jakože to po mě učitelka asi vyžaduje. Jak je to pak to pravidlo derivace složené funkce je derivace vnější složky krát derivace vnitřní, ale jak to mám udělat tady když tu toho mám tolik, prosím ?

Zápatí