Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, potřebuju spočítat 4 příklady z lin. prostorů a nějak se mi to vůbec nedaří, stále nevím jak se dobrat ke správnému výsledku. Dokáže mi někdo pomoc? U příkladů je nasaný i výsledek ale já se nikdy nedostanu ke stejnému :(

Tak ten první příklad jsem už konečně vyřešil.. nebyla by nějaká nápověda pro další ?
K úloze č. 2.
Začal bych tím, že bych určil bázi protsoru M . To se dělá tak, že vezmeme seznam G = (u_1, u_2, ..., u_n) jeho generátorů (kde n > 0 ,
pokud úloha nemá být zcela triviální) - M je tedy lineárním obalem seznamu G. Dále postupujeme podle následujícáho algoritmu:
1. Vezmeme prázdný seznam B a položíme i := 1 .
2. Ptáme se: Je u_i (patřící do seznamu G) lineární kombinací vektorů ze seznamu B ?
(Je-li B prázdný, pak tato otázka je ekvivalentní otázce "je u_i = 0 ?")
Jestliže je platná odpověď NE, pak vektor u_i přidáme k sezmamu B.
3. Ptáme se: Je i < n ?
V případě ANO položíme i := i + 1 a pokračujeme krokem 2.
V případě NE algoritmus končí, seznam B ve svém výsledném stavu je bází prostoru M, počet prvků seznamu B je dimensí prostoru M.
Zda je daný vektor w prvkem prostoru M se pozná podle toho, zda ho lze vyjádřit jako lineární kombinaci generátorů prostoru M
(je výhodné vzít za seznam generátorů přímo bázi prostoru M) . Tato úloha vede na soustavu lineárních rovnic (neznámými jsou
předpokládané koeficienty v té lineární kombinaci). Technicky se soustavy lineárních rovnic řeší Gaussovou (resp. Gauss-Jordanovou)
eliminační metodou.
Nějak jsem to stále nepochopil, nemohl bys to prosím popsat trošku víc ?
Nebo nějaký jiný příklad někdo neví, já jsem uplně ztracenej.
G je ten seznam vektorů U = (2, 3, 5) , V = (3, 7, 8), W = (1, -6, 1) .
V seznamu B na začátku nebude nic.
Nejprve dáme do seznamu B vektor U, protože je nenulový.
Nyní zkoumáme, zda vektor V je lineární kombinací vektoru U, což v tomto případě znamená, zda vektor V je násobkem vektoru U.
Vidíme, že není, protože např. 7/3 <> 8/5 . Takže do seznamu B přidáme vektor V
Nakonec zkoumáme, zda W je lin. komb. vektorů U, V , tj. zda existují reál. č. x, y tak, aby W = xU + yV .
Pokud dokážeme, že taková r.č. neexistují, pak do B zařadíme i vektor W, jinak ne.
Konečně jsem to asi pochopil děkuju moc :)