Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
po čase jsem se vrátila k řešení podobných příkladů které už jsem sem dávala, bylo to Odkaz a narazila jsem na pár zádrhelů:
1. příklad: budu citovat zdenek1 protože se tím zabýval
a) Zákon zach. hybnosti:
m - hmotnost střely, M - hmotnost kostky, v - rychlost střely, u - počáteční rychlost kostky se střelou
b) Změna mechanické energie = práce třecích sils - posunutí kostky
Z druhé rce vyjádříša dosadíš do první rce a máš
zde nechápu bod b) jak se změna energie může rovnat práci???
2. příklad
Ve směru y je
(1)
Ve směru x je(2)
Dále je
Takže z (1)
a dosazením do (2)
poupravuješ a dostaneš
tady by mě zajímalo jestli souřádná soustava nemůže být natočená tak že x-ová osa vede ve směru pohybu a y-lonová ve směru síly N; potom neměla by ta třecí síla směřovat proti pohybu tělesa??; a pak nepočítá se se silami ve směru osy x? ale ona to není klasická nakloněná rovina že? tak potom moc nechápu tu rovnici 2)
3. příklad
potenciální energie válce se přemění na jeho kinetickou energii.
![]()
pro válec je
dostaneme
Dále platí vztah
Porovnáním těchto vztahů
vypočítáš
vztah pro dráhu
zde nechápu tento krok
konkrétně ty 3/4... jak se k tomu dostanu
a v souvislosti s tímto příkladem by mě zajímal tento příklad:
Po nakloněné rovině s úhlem sklonu 17o od vodorovné roviny jede samospádem vozík o hmotnosti 300 kg. Vozík má 4 stejná kola. Vypočítejte moment setrvačnosti jednoho kola, jehož poloměr je 30 cm. Na konci nakloněné roviny dlouhé 100 m vozík dosáhne rychlosti 15 m.s-1. Nápověda: kinetická energie vozíku je součet translační kinetické energie vozíku a rotační kinetické energie kol. [10,45 kg.m]
jestli se řeší stejným způsobem jako ten 3. př
Tak kdyby někdo měl trochu času a koukl na to trošku mě to osvětlil
↑ gsdv:
Začneme 3) používám vztah 
Nový příklad:
a opět 

2) Soustavu souřadnic si můžeš zvolit jak chceš, je to jen otázka účelnosti. Tření ve směru pohybu tam samozřejmě je, ale to nijak nesouvisí s otázkou, kterou v tom příkladě řešíš.
1) Tohle je buď velmi jednoduché, ber to jako přírodní zákon, podobně jako např.
, tak máš
(změna mech. energie = práce vnějších sil)
A nebo docela zamotané. V učebnici mechaniky, kterou mám v knihovně, to autoři probírají se všemi detaily na deseti stránkách ozdobených derivacemi a integrály.
↑ zdenek1:
1) ted si vzpomínám že jsme se tak učili že E=W, ale díky za připomenutí
2) o soustavu souřadnic by mě nešlo tolik jako o sestavení těch rovnic, bylo nám vtloukáno do hlavy že si máme určit souřadnice jednotlivých sil a pak je ve směru x a y sečíst a položit rovno 0 a ty u té druhé máš že se rovná m.v^2/r tak mě to mate ale asi to bude mít souvislost s tím že to těleso neklouže z nakloněné roviny ne? a patrně to bude vzorec ale nevybavím si jakej
3) myslím že už jsem to pochopila, špatně jsem se koukla
↑ zdenek1:
Tak myslím že už jsem to prokoukla, tak moc děkuju že tomu věnoval čas, moc mi to pomohlo!
↑ zdenek1:
Myslela jsem že problém zatáčka je vyřešen ale všimla jsem si obrázku kterej byl k tomu zadání a síla N tam úplně chybí, tak ted nevím jestli s nou počítat a vyjádřit si N a dosadit, nebo pracovat s jinou sílou
tady je ten obrázek :Odkaz je to u příkladu 22.
Nemohl bys na to ještě kouknout, jsem hroznej zmatkař
↑ zdenek1:
Áha, je to ale od docela schopnýho a důstojnýho profesora. Ale tak dejme tomu že tam ta síla je. Jinak ta odstředivá síla je tam správně ne? A pak by mě zajímalo co si vyjádřit z té první rovnice a dosadit do té druhé když je ta souřadná soustava stejně jak na tom divným obrázku, kolik vlastně ta síla N má vyyjít?
↑ gsdv:
To "divnej" jsem přehnal, ale ta síla tam chybí.
V jeho systému: má jednak jinak osy a ještě to počítá v systému spojeném s tím autem, proto tam má odstředivou sílu, a má ji samozřejmě správně.
a
takže
a dosadíš do druhé rce

↑ zdenek1:
Tím
myslíš ten součinitel tření že? Myslím že už to konečně chápu, ale řeším hodně podobnej příklad kde se má zjistit úhel alfa a přijde mě úplně nemožný to vytáhnout z tohoto kroku
, zkoušela jsem si vyjádřit cos jako
ale když jsem chtěla odstranit odmocninu mocněním na 2 tak by z toho byl vzorec a odmocnina tam stejně zůstala, tak si nevím rady, nemohl bys trošku naznačit? Pak už nebudu otravovat :)