Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím mám tohle zadání:
řešil jsem to následujícím způsobem:
chtěl bych se zeptat zda je tento postup správně a i výsledek? stači vynásobit matici A s příslušným vektorem e ? a to se musí rovant násobku vektoru e s vlastním číslem? Vyšlo mi že jediným vlastním vektorem je vektor e1. Díky za odpověď
něchtěně mi to tu skočilo dvakrat to samé téma, nějak mi to blbo, omlouvám se :)

Je to tak, e1 je vlastní vektor odpovídající vl. číslu 16. Ta matice má ještě 3 další vlastní čísla (4, 16, -2) a jim odpovídající vlastní vektory, ale protože to zadání určit nepožaduje, tak bych řekl, že to máš dobře
díky za odpověď, zajímalo by mě jak přijdu na ty další vlastní čísla matice?? Díval sem se tu na foru na něco podobného ale jsem ztoho uplně zmaten.
Na diagonále mám odečíst lambdu? vůbec nevím jak pak pokračovat, byl bych rád za radu, díky

Ano, na diagonále odečteš lambdu, spočítáš determinant vzniklé matice a položíš ho rovný nule. Vyjde
. Odtud ta vlastní čísla..na fóru i na inernetu je k tomu spousta materiálů..