Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Koľko hl vody, ktorá má teplotu 80 celzia musíme nalia? do bazéna , v ktorom je 200 hl vody teplej 20 stupnov celzia, aby sa teplota vody v bazene zvýšila o 12 stupnov celzia?
Môžeme rieši? napr kalorimetrickou rovnicou
Teplo, ktoré odovzád 80°C voda sa rovná teplu, ktoré príme voda s teplotou 20°C
Teda
Dosadíme
Pričom keďže miešame vodu s vodou mohli by sme m-ká nahradi? objemami čiže
c - merná tepelná kapacita vody (ktorá však tu nie je až tak podstatná, lebo obe zmiešavané látky sp vody a teda sa vykráti)
V kalorimetrickej rovnici nahradíme m-ká V-čkami
Z kalorimetrickej rovnice vyjadríme
Dosadíme a vypočítame.Ak by bolo čosi nejasné napíš. Čosi sa mi marí, že na to bol aj nejaký jednoduchší spôsob len si teraz nespomínam.
Neviete niekto ako napíšem stupeň v Tex-te? ak je to vôbec možné.
tady: http://matematika.havrlant.net/forum/vi … .php?id=55 (prispevek 38) sice jsou ulohy o spolecne praci, ale tam se zatoulala i uloha o smesi a dala jsem si tenkrat praci ukazat, ze kazdou smes je mozne resit stejnym postupem - v podstate smesovaci pravidlo, ktere se dulezite probira v chemii :-)
Treba pomuze :-)
↑ Beruška:
Zdravim :-)
Napis prosim :
soucet zadanych cisel, tj. +?
podil zadanych cisel, tj. deleno? Pak budeme pokracovat :-)
Soucet mas dobre, vypocet podilu neni dobre - spocitej prosim jeste jednou, ma byt 11/2 : 11/5 a vysledek je 5/2, ted k tomu cislo opacne, zj. stejne cislo, ale s opacnym znamenkem - meli jsme +, budeme mit - (-5/2).
A chteji odecit, tak ten zapis celkem:
Ok?
↑ Kannibal:
stroji, kterému jsem zadala směšivací rovnici, to také tak vyšlo - odkaz.
Je to ovšem velmi nepěkný postup - sčítat objemy. Pokud byste měli zadany hustoty jednotlivých roztoků (nebo mohli používat tabulky hustot), potom by výpočet byl slušný a korektní. Odkud je tato úloha? Děkuji.
Zápis by byl stejný, jen s použitím hmotností.
Příště si, prosím, založ pro svůj dotaz samostatné téma a nepíš do již vyřešeného. Děkuji.