Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravim,
potřeboval bych poradit s jednou úlohou.
Zadání: Je dáno 20 čísel, sestavte program, podle kterého se vytisknou daná čísla (randomy) jednak v zadaném pořadí a pak v opačném pořadí, vždy po 5 číslech na jednom řádku.
Vytvořil jsem si procedury (naplnění random čísly, vypistam a vypiszpet) nevím jak, a kam mám přidat to rozdělení po těch 5-icích. Nevim jestli mám vytvořit další proceduru nebo to nějak dodělat do těch vytvořených.
Předem díky za rady.

↑ pan sporák:
No do těch procedury výpis si přidáš podmínku, že chceš odřádkovat. Kam by jsi to chtěl jinam dávat.
Předpokladám, že ty čísla máš asi v poli, ne? Když tedy procházíš a vypisuješ, tak přidáš podmínku, že když index+1 je dělitelný pěti (je v pascalu indexování od nuly?), tak se odřádkuje.
↑ gladiator01: V Pascalu si můžeš vybrat, odkud se indexuje
↑ pan sporák: Abysis mohl vybrat, jakým postupem to uděláš, tak tu nabídnu ještě jeden (počítám, že je to uloženo třeba v poli a[i], kde i=1..20)
for b:=0 to 3 do begin {4 řádky => 4 možnosti}
for c:=1 to 5 do begin {5 na jednom řádku => 4 možnosti}
write(a[b*5+c]); {vypíše prvek}
write(' ');
end;
writeln; {odřádkování}
end;
Edit: přidání mezer do výpisu
Díky oběma, asi po 5 hodinách tvrdé práce jsem to konečně rozběh. Nakonec jsem zvolil tu druhou možnost, první by mě usnadnila místo, ale nešla mi rozběhnout.
Ještě jednou díky.
Stránky: 1