Zdravím,
celkem srozumitelně je popsáno v tomto materiálu (na závěr textu), případně upřesní, co je konkrétně problém.
Něco jsme kontrolovali tady, případně můžeš sem uvést svůj postup.
↑ dimitri:
V odkazu to je rozepsáno hodně podrobně, slovník je také uveden. Projdi si celou kapitolu a vyřešené příklady, potom vezmeš si přímo postup z vyřešeného příkladu, opišeš si text z komentáře a doplňuješ podle svého zadání. Pokud opravdu naraziš na nějaký zádrhel, tak se ozví, ale s popisem kroků, co jsi již prošel.
Vhodná doporučení jsou na úvod této vyřešené sbírky, v adresové řádce si změn číslo na závěr (předchozí), jsou další materiály.
Děkuji, ať se vede.
Dle uvedeného materiálu je
. Dále pokud označíme
, tak je
.
Potom (s využitím linearity Z-transformace) dostáváme
.
Odsud je potřeba vyjádřit
a z toho potom určit
pomocí zpětné transformace.
po veyjadreni Y(z) si chcem zlomok co mi vysiel
chcem si to rozlozit na parcialne zlomky ale korene mi vychadzaju z1=1 z2=0 a z2 je dvojnasbny koren ale ked to zacnem ratat pre z2 tak mi vysledok vynde 0 a to sa mi dako nezda poprosil by som o kontrolu ci mam dobre vyratane korene
↑ dimitri:
po úpravě vychází stejná mocnina (4.) v čitateli a v jmenovateli - prto před rozkladem na parciální zlomky ještě podělit mnohočlen mnohočlenem a vyčlenit celou část.
Kořen z=0 nevychází
. Případně - kontrola stroje.
↑ dimitri: neroznásobuj jmenovatel. 
rozklad už zvladneš (budou pouze zlomky typu I, II )?
↑ dimitri: děkuji,
pokud jsem nepřehledla nějakou numerickou chybu, tak 1. papír se mi zdá v pořádku. Na 2. papíru - má být použita derivace podílu - čitatel není v pořádku.
děkuji, už se mi to zdá být v pořádku a stroj také souhlasí (má trochu odlišnou formu zápisu, ale je to totež).