Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Mám dotaz ohledně schmidtova ortogonalizačního procesu.
Chtěl bych vědet zda je u tohohle příkladu postup správný. Dotaz směřuje spíše k tomuto:
e1=f1 to je jasné, a poté jak mám vypočítat e2 = f2-alfa21*e1 kde alfa21 = (f2, e1) / (e1, e1) mám dosadit e1 ze zadání ? tedy [1,0,1] neb dosadit e1~ které jsem pak vypočítal? asi spíše to ze zadání ne? díky za odpověď. :)

Ještě bych měl dotaz pojem Gram schmidtův ortogonalizační proces a Gram schmidtův ortonormalizační proces jaký je v tom rozdíl? jsem nějak popletený celkově z toho :)
U tohohle příkladu jsem se díval na řešení a právě zde se postupuje stejně jako u prvního příkladu, ale stím že jak počítam e2 = f2-alfa21*e1 tak dosdím e1~ které jsem si vypočítal ze vztahu f1 / ||f1|| dosadím do e2 = f2-alfa21*e1. vyjde mi e2 a pak si dopočítám e2~ = e2 / ||e2||
Mám tedy dotaz proč v prvním přikladě dosazuji e1 tak a u druhého případu zas dosazju e1~ tak, to je tedy hlavní dotaz, předem děkuji za odpověď.
ortogonální znamená navzájem kolmé, ortonormální znamená navzájem kolmé a jednotkové délky. v prvním příkladě chtěli napřed OG a až poté znormovat na ON, ve druhém chtějí rovnou ON, tak je pohodlnější (možná) normovat ty vektory hned
Stránky: 1