Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 28. 12. 2010 13:21

check_drummer
Reputace:   105 

Objem živého zvířete

Ahoj, zadání úlohy není zcela mým popudem, ale přesto jej uvádím:

Navrhněte metodu zjištění objemu živého zvířete tak, aby výsledek byl co nejpřesnější a měřené zvíře neutrpělo žádnou újmu. Zvíře tedy nelze máčet ve vodě (a zjistit o kolik se zvýšil objem), rovněž není k dispozici "průměrná hustota zvířat jeho typu".

"Máte úhel beta." "No to nemám."

#2 28. 12. 2010 15:18

mikl3
Škola: FS ČVUT (12-16, TZSI, Bc.)
Pozice: Studuji magisterske
Reputace:   78 

Re: Objem živého zvířete

↑ check_drummer: približně rozdělit tělo zvířete na jednotlivé prostorové útvary (pokud by to bylo třeba prase) nohy jsou válce, od kolena dolů válec, od kolena po kyčel třeba kužel, tělo je buďto válec nebo kvádr, hlava bych to viděl na kouli...
napadá mě jedině tohle, tělo nění symetrické, proto kompenzovat, že tady to chybí a tady je toho více na "průměr"

#3 28. 12. 2010 17:08 — Editoval TomDlask (27. 08. 2012 11:06)

Dioxid
Reputace:   13 

Archimedův zákon platí totiž i pro plyny, tak nemusíme zvíře máčet, ale zkoumat vztlakovou sílu, když bude v nějakém plynu, třeba ve vzduchu.

Jsem omylný, proto ne vše, co jsem napsal, je zaručeně správně.
468

#4 28. 12. 2010 17:22 — Editoval mikl3 (28. 12. 2010 17:24)

mikl3

↑ TomDlask: osvětlete mi prosím tento pustup, ano platí i ve vzduchu, ale my nevíme, jakou silou ho ten objem vytlačeného vzduchu nadnáší... to bychom museli to zvíře zvážit ve vakuu (ale grav. poli Země) a potom ve vzduchu a z toho bychom dopočítali objem vytlačeného vzduchu, tedy objem zvířete, ale zdá se mi dosti nepraktické, dávat zvíře do vývěvy :D aby nemělo újmu

mě napadl, né vážit ho ve vakuu, ale ve vodě, jenže to nemůžeme :D ale pokud ho nemůžeme jen máčet ve vodě, tak bychom mohli ve rtuti nebo benzínu nebo... :D

#5 28. 12. 2010 17:28

Oxyd
Škola: MFF UK, teoretická informatika
Pozice: Student
Reputace:   31 

Nejsem fyzik ani biolog, ale nešlo by zvíře namočit do nějakého plynu, který se dá dýchat, ale není to běžný vzduch z atmosféry? Například do běžného vzduchu přidat nějaké množství nějakého inertního plynu či tak. Aby se změnila hustota plynu, ale plyn zůstal dýchatelným.

Mýlím se častěji, než bych chtěl. Pokud vám v mém příspěvku něco nehraje, neváhejte se zeptat.
Jsem stále mlád a je mi příjemnější tykání. :)

#6 28. 12. 2010 17:32

Dioxid

↑ Oxyd: Tak jsem to myslel - porovnat výsledky ve dvou plynech. Návrh: Dáme zvíře postupně do nádoby s jedním a druhým plynem. V obou případech si stoupne na váhu (nebo se pověsí za siloměr) , abychom mohli výsledky porovnat.

468

#7 28. 12. 2010 17:34

mikl3

↑ Oxyd: nemyslím si, že by to šlo dýchat, navíc největší hustotu má (ne ze všech) xenon, cca 5krát větší než kyslík, ten rozdíl hustot by nebyl asi tak patrný... a to dýchání
napadly mě ještě dvě varianty: je to scifi: míš nádobu o známém objemu, dát do ní zvíře a obsypat ho pískem, pilinami... a podle toho, kolik by se jim tam vešlo (objemově, né kusově :D) bychom potom udělali výpočet, objem třeba krabice - objem "obsypaniny" a máme to
nebo: máme pevnou nádobu známého objemu (neprotéká a je pevná), slisujeme do ní zvíře (jenže to třeba plyn z plic a žaludku a střev se slisuje taky, odchylka třeba u prasete tak max 15 litrů) a do jaké výšky až vsoupá "ryska" hladiny toho slisovaného, tolik to je

#8 28. 12. 2010 17:35

mikl3

↑ TomDlask:
ano tohle by šlo, ale kam ho budeme dávat? uvažujme, že jeden plyn je vzduch, hustotu známe a druhý by musel být kyslík (otázka, jestli zvíře zadrží dech no) ale kyslík by mu jen nepatrně poškodil dýchací soustavu... ano takhle by to šlo, ale prakticky to je nereálné se mi zdá

#9 28. 12. 2010 17:39 — Editoval TomDlask (27. 08. 2012 11:07)

Dioxid

↑ mikl3: Stačí jen upravit trochu nějaké příměsi ne? Ale čím to bude mít rozdílnější hustotu, tím to bude přesnější.

468

#10 28. 12. 2010 17:48

mikl3

↑ TomDlask: to jo, jenže ten rozdíl hustot bude strašně malej a museli bychom mít i přesnou váhu abychom to nějak dali dokupy, další věc je objem dýchacího přístroje atd....

dusík má hustotu 1,234 kg/m^3 a kyslík 1,409 kg/m^3

#11 28. 12. 2010 17:55 — Editoval TomDlask (28. 12. 2010 18:02)

Dioxid

↑ mikl3: Jak jsem psal no... buď bude přesný výsledek (jeden z plynů bude nedýchatelný), nebo to bude pro zvíře pohodlné (oba plyny dýchatelné) a výsledek bude nepřesný.

A čemu by tam vadil ten dýchací přístroj? Měl by ho na sobě v obou měřeních a objem (a hmotnost) dýchacího přístroje potom určíme zvlášť a odečteme. Nebo jej můžeme zanedbat u velkých zvířat (slon, mamut, plejtvák, velryba...)

468

#12 28. 12. 2010 18:05

mikl3

↑ TomDlask: jo samozřejmě, ten objem dých. přístroje by se zvládl... ještě jeden nápad: máme hermeticky uzavřenou místnost, máme nějaký tlak plynu... normální tlak zřejmě, vejdeme se zvířetem, malou bombou vzduchu (stlačeného) otevřeme bombu, vzduch bude zaplňovat místnost ale bude mít finální tlak jiný, než jako kdyby tam zvíře nebylo, výpočet by byl, tlak bez zvířete, tlak se zvířetem a z toho vypočítat zvíře

#13 28. 12. 2010 18:05

Oxyd

TomDlask napsal(a):

Nebo jej můžeme zanedbat u velkých zvířat (slon, mamut, plejtvák, velryba...)

Myslím, že zrovna u mamuta bude třeba zanedbat víc věcí vzhledem k tomu, že žijící exemplář už neseženeš.

Mýlím se častěji, než bych chtěl. Pokud vám v mém příspěvku něco nehraje, neváhejte se zeptat.

#14 28. 12. 2010 18:17

Dioxid

↑ Oxyd: Vím, že již mamuti nežijí, jen jsem uvažoval zobecnění úlohy na zjištění objemu zvířete (živého nebo mrtvého; nebo taky živého a zároveň mrtvého (Schrödingerova kočka)).

↑ mikl3: To by také šlo, dokonce nehrozí žádné nebezpečí pro zvíře. (Kromě udušení, když nebudeme měřit hodnoty dostatečně rychle)

468

#15 28. 12. 2010 18:21

mikl3

↑ TomDlask: já to vidím (nechci nijak vyvyšovat můj způsob), ale na metodu krabice a pilin nebo písku nebo něčeho takového, gumových bonbónů to je jedno, prakticky mi to přijde jako vhodné

#16 28. 12. 2010 18:25

Oxyd

↑ TomDlask:

S mrtvým zvířetem není moc problém. Prostě ho hodíme do vody a použijem Archimedův zákon. Spíš jsem poukazoval na to, že o vzhledu mamuta máme představu přece jenom přibližnou z toho, jak vypadá jeho kostra.

#17 28. 12. 2010 18:28 — Editoval TomDlask (28. 12. 2010 18:31)

Dioxid

↑ mikl3: Je jednodušší (oproti tomu, který jsem navrhoval já), ale oba způsoby jsou ale celkem komplikované.

↑ Oxyd: Zvíře je ale zakázáno máchat ve vodě, to by už bylo v rozporu se zadáním. Jinak jsem to myslel celkem abstraktně - zkus si představit odměrný válec, do kterého by jsi hodil plejtváka.

468

#18 28. 12. 2010 18:30

mikl3

↑ TomDlask: uvidíme, až se vrátí tazatel, co napíše... myslím, že už jsem se v řešeních vyčerpal, asi to zkusím na kočce :D

#19 28. 12. 2010 18:32

Dioxid

↑ mikl3: Jo, taky si odběhnu vedle do hermeticky uzavřené mistnosti změrit objem nějakého zvířete.

468

#20 28. 12. 2010 18:34

mikl3

↑ TomDlask: teď to trochu nechápu, má to být ironická poznámka na můj nápad teoretického řešení? pokud ne, ocenil bych smajlík, protože takhle to nedokážu rozeznat

#21 28. 12. 2010 18:36

Dioxid

Měl tam být smajlík => ironie. Moje chyba že jsem ho tam nedal, nechtěl jsem nijak shodit tvé řešení.

468

#22 28. 12. 2010 19:32

mikl3

↑ TomDlask: ok, v pohodě, já jen pak nechápu, jak to teda je

#23 28. 12. 2010 23:15 — Editoval Hanis (28. 12. 2010 23:16)

Hanis
Veterán
Místo: Brno
Škola: PřF MUNI - Statistika a analýza dat
Pozice: Děvče pro všechno
Reputace:   148 

Mě napadá udělat kopii zvířete - sochu (odchylky budou, ale zdatný sochař by s tím neměl mít problém, nebo zvíře naskenovat a udělat  kopii - možná trochu moc sci-fi) nebo odlitek tak, jako když si lidi dělají ze sádry masku... a pak použít archimédův zákon.

#24 29. 12. 2010 09:48

mikl3

↑ Hanis: to by bylo opět teotericky možné, jak ale udržet zvíře, aby se nám nehnulo, zatímco my ho budeme odlévat? a pokud je bohatě osrstěné, tak by odchylka byla, myslím si, v řádu desítek %

#25 29. 12. 2010 09:59

Dioxid

Jak bylo řečeno - něčím nafotit, převést do digitální podoby (vytvořit model digitálně). A u něj spočítat objem je potom pohodlné.

468

Zápatí