Stránky: 1

Zdravim vas,
jde mi o matici, uvedenou vyse. Mam udelat spektralni rozklad. Vlastni cisla jsou 14, 2, 2 (strojove potvrzeno).
Dvojnasobny koren matice... jak dal?
Ano, takova matice jiz na tomto foru byla resena ZDE, topic je LOCK a tudiz jsem zalozil topic novy, protoze se mi to tema vyresene proste nezdalo (sice tam byly vysledky vektoru - btw 2 z tech 3 vektoru mi vysly stejne :D, ale ten treti proste nechapu)... jo, treba jsem natvrdly, ale k veci :)...
pro vlastni cisla mam vysledky napriklad takove:
1.) L=14 ... t*(1, 0, sqrt(11)), t € R
2.) L=2 ... t*(-sqrt(11),0,1), t € R
a 3.) L=2 ... ???
Muze mi nekdo poskyntou navod pro "blbce"?
Prosim poradte mi co dal, delam na tom druhe odpoledne a proste jsem zamrznul...
Diky za kazdou kloudnou odpoved, s pozdravem
Tomas
Staci mi jen maly kopanec, zamrznul jsem na tomto bode a bez toho malinkateho (avsak doufam dosti ucinneho a vecneho - prosim materialy mi neposilejte, uz jsem toho "nastudoval" dost :D) nakopnuti se nehnu dal. Muze mi nekdo, prosim, poradit jak spoctu ten posledni vl. vektor?
Diky, Tomas
↑ tomasamot:
Zdravím,
pokud 1. řádek vynásobiš
a sečteš s posledním řádkem, potom poslení řádek se vynuluje. Jelikož 2. řádky jsou nulové, bude potřeba zavést 2 parametry.
Strojové řešení(a tedy strojovou variantu vlastních vektorů asi už máš).
Stačí tak na úvod?
↑ jelena:
jojo tohle jsem mel... nakonec jsem se musel vypravit do skoly (60km), abych zjistil takovou prkotinu, jakou je to, ze ikdyz v tehle matici je na pozici druhe nezname v prvnim radku (napr x2) nula, tak ten parametr, nazvu jej napriklad s, tam je porad zastoupen... tudiz uz chapu, proc je vlastnim vektorem vektor (0,1,0)... pro me vyreseno.
Diky
Stránky: 1