Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ TomDlask:
Tohle ale není zrychlení na povrchu Jupitera, ale v té vzdálenosti v jaké obíhá měsíc. Je potřeba si z té poslední rovnosti ještě vyjádřit hmotnost Jupitera, a výsledné zrychlení na povrchu vypočítat z Newtonova gravitačního zákona. To už ale má tazatel ve svém "výsledku" - jen jsem to chtěl zmínit, aby to bylo úplně jasné.
Edit: ale no tak.. mazat ten příspěvek snad zase nutné nebylo, navíc když byl celý správně...
↑ LukasM:
Asi půl hodiny jsem hledal chybu, protože to pořád nevycházelo, nakonec jsem to raději smazal aby to nepletlo. To, že na můj příspěvek reaguješ jsem nevěděl, neb když jsem ho mazal tak tu žádná reakce nebyla. Kdyby tu na můj příspěvek byla reakce, tak bych si jej smazat nedovolil.
Ale tak jej napíšu znova...
Protože ten měsíc při tom obíhání "nepadá", ani se nevzdaluje (přibližně), tak je dostředivá síla
je stejně velká jako gravitační
.
Úhlovou rychlost můžeme také vyjádřit jako 
Sestavíme rovnici:
Užijeme druhý Newtonův zákon 

Tímto se vypočítá gravitační zrychlení ve vzdálenosti 27R od Jupitera (jak radí LukasM), pro výpočet gravitačního zrychlení na povrchu užijeme ještě jednou Newtonův gravitační zákon.
↑ TomDlask:
Moc děkuju za vysvětlení, je to perfektně popsané. Nutí mě to k přemýšlení, jestli bych to sám vypočítal, ale viděl bych to černě, takže děkuju mnohokrát.