Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Projekt přípravy masa s brambory v alobalu je zadán kartotékou činností. Proveďte jeho časovou analýzu metodou CPM (tj. sestrojte síť, najděte kritickou cestu a vypočtěte časové rezervy všech činností).
Činnost Doba realizace Předcházející činnosti
A Nákup 60 min. -
B Loupání brambor 15 min. A
C Příprava masa 10 min. A
D Krájení brambor 5 min. B
E Maštění alobalu 10 min. A
F Naložení brambor na alobal 5 min. D
G Naložení masa na alobal 5 min. C
H Zabalení surovin v alobalu 2 min. E, F, G
I Rozpálení trouby 5 min. -
J Pečení 60 min. I, H
Otázka 2 – 1: (2 body)
Počet hran, jejichž počátečním uzlem je počáteční uzel celé sítě, je:
Otázka 2 – 2: (1 bod)
Hrana, jejíž koncový uzel je koncovým uzlem celé sítě, je:
Otázka 2 – 3: (5 bodů)
Kritická doba projektu je:
Otázka 2 – 4: (5 bodů)
Počet kritických činností je:
Otázka 2 – 5: (3 body)
Počet činností, jejichž celková rezerva je větší než 0 je:
Otázka 2 – 6: (3 body)
Počet činností, jejichž nezávislá rezerva je větší než 0 je:
Otázka 2 – 7: (3 body)
Počet činností, jejichž volná rezerva je větší než 0 je:
Otázka 2 – 8: (3 body)
Počet činností, jejichž závislá rezerva je větší než 0 je:
Může mi s tim nekdo pomoct?
stejné doporučení, jako pro kolegyňku. Ať se vede.
↑ happynka: na závěr tohoto materiálu máš konkrétní příklad grafu CPM.
Prakticky - napíš si jednotlivé činnosti na papírky z poznámkového bločku a uspořádej na stole tak, aby se dalo pohodlně překreslit na papír.
Papírek právě nahrazuje čáru.
Pokud na papírku máš napsáno: "Nákup A/60" - tak takový papírek je nad 1. čárou, potom jedna mezera a potom papírek "Loupání brambor B/15". od stejné mezery také jde papírek "Příprava masa C/10" a ještě od stejné mezery jde papírek "Maštění alobalu E/10".
A v jedné mezeře bude kolečko, v dolním levém poličku bude 60.
Po každé činnosti půjdeš vpřed dalším papírkem a budeš zaplňovat dolní levé políčko koleček. Pokud se v kolečku sejde více činností, vezmeš čas nejdelší. Zbytek podle návodu.
↑ happynka: děkuji, na Facebooku ovšem nejsem a nemám v plánu být.
Pokud máš obrázek, vlož ho, prosím, do příspěvku pomocí tlačítka "Upload obrázku" pod zprávou.
Momentálně však mám v plánu zcela nekritickou cestu Opavou, bude stačit, když se podívám až zítra (neb mám "rozkontrolovanou" ještě další kolegyňku CPM s bábovkou a něco jiného)? Děkuji.
http://www.sdilej.eu/pics/1e07224457b1c … 07df82.JPG
tkhle mi vyšel te graf, jeto možné? a nevadí mi to zítra, jen to večer už musim odevzdat
↑ happynka: děkuji,
myslím, že dobře, jen C má být po A (ne z 0, jak máš). Z 0 jsou pouze A, I. Tak zatím počítej časy.
↑ happynka: asi nerozumím, jaká čísla 0-7?
Činnosti máš seřazeny (už je to za sebou podle zadání), vyjdeš z 0. pozice (kolečko nalevo) a budeš zaplňovat polička v každém kolečku - viz vzorový příklad (odkaz na závěr textu).
já koukala na ty ostatní příklady a ve škole jsme ty čísla zapisovali tak že jsme si každý uzel rozdelili na tři části - nahoře je pořadové číslo, vlevo je nejdříve možná doba realizace a vlve nejpozději. včera jsem to nějak dala dohromady, takže bych vám sem odpoledne vyfotila celý příklad ke zkontrolování? ted musim do Prahy tak až se vrátím...
↑ happynka: děkuji, už rozumím, je to spíš pro přehlednost, začneš v 0, ukončiš v koncové.
Pohodovou cestu do Prahy, ještě že tam nemusím :-)
http://www.sdilej.eu/pics/7a6494068e157 … d57a80.JPG
Takže tady je muj graf s doplněnými čísly, tak doufám, že jsem ten postup pochopila dobře
Omlouvám se, nevšimla jsem, že na závěr činností nemáš po F, G, I "kolečka" na vyhodnocení.
Má to být asi tak: obrázek. Vpřed jdu po zelených šipkách a přičitám dobu trvání, pokud se mi sešlo v "kolečku 7" více cest, zvolila jsem tu nejdelší (tučná zelená).
Dojdu nakonec a půjdu zpět po červené a naopak odečitám dobu trvání, proto mi vznikne rezerva (příklad u "kolečka 5").
Překontroluj, prosím, dělala jsem všechno narychlo (a bez papírků na stole).
↑ happynka:
myslím si, že tak, jak máš zakresleno, nevyhodnotiš rezervy na činnost. Ale samozřejmě na svém postupu netrvám.
Můžeš použit i svůj zápis, potom projdi ještě jednou vpřed a zpět, ne v každém kolečku to je dobře.
Chybu mám - činnost E má být po A (ned po 0), v levém dolním kolečku je 70, jinak beze změn.
↑ happynka: také děkuji za spolupráci a ať se vede i nadále :-)