Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
http://www.karlin.mff.cuni.cz/~zajicek/UKAZKOVE3.pdf
Zdravím, potřeboval bych, prosím, pomoct s řešením těchto limit. Jsem si celkem jistý pouze třetím příkladem, kdy jsem za x substituoval y+1 vyšlo mi to arcsin 12/7, což není definované, takže limita neexistuje. Předem děkuji za ochotu.
↑ Ravel1984: Ahoj, celkem ráda bych se na ty limity alespon podivala, ale bohuzel nikde nemuzu najit odkaz. Můžeš ho sem dát ještě jednou? diky
Měl by se zobrazit hned nad tím mým textem, ale pro jistotu to hodím ještě jednou.
http://www.karlin.mff.cuni.cz/~zajicek/UKAZKOVE3.pdf
Zkusil bych tohle:
1) hospital, vytknout to e na něco a zkrátit
2) hospital
4) hospital
6) použít aritmetiku na ten arctan - dostat tam stejný argument a hospital
7) tady ukázat, že první závorka bude nějaké kladné číslo větší než nějaká konstanta a druhá závorka jde k nekonečnu a proto celá limita bude nekonečno
↑ Marian:
Ano, jasně, chtěl jsem ukázat řešení ↑ bez Hospitala:. Možná že to jde dělat jednodušeji.
↑ FailED:
Aha ... bez l'Hospitala!
V tom případě navrhuji tento postup:
Druhý zlomek v posledně uvedeném výrazu se dá na prstencovém okolí upravit pokrácením (stačí přepsat kosinus dvojnásobného úhlu, rozložit a pokrátit).
Odtud limita plyne taktéž velmi snadno.
↑ Marian:
Díky, já bych se pořád snažil upravovat to k čemu se to blíží a přitom je to takhle jednoduché, nechápu že mě to nenapadlo...
↑ Ravel1984:
Zavede se substituce
a tím se převede na limitu
. (+ aritmetika)
Dvojka by měla být také velmi sandá.
Využiju faktu, že platí
pro
pro
, je-li
. Navíc budu studovat hodnotu limity v absolutní hodnotě.
_______
Pozn.: Znakem <' jsem si výše označil symbol "menší nebo rovno". Když vysázím originální "menší nebo rovno", prostředí align mi nezarovnává znaky a nechtělo se mi to přepisovat do array. Omlouvám se ...
Odtud snadno hodnota limity z absolutního člene rovna nule. Odtud plyne, že i limita původní s alternujícím znaménkem se musí být rovněž nulová posloupnost.
↑ Ravel1984:
V jedničce stačí vytknout ta e a rozdělit logaritmy. Mělo by to vyjít 4.
Na 4 a 6 ještě zkus aritmetiku podobně jako to udělal Marian ↑ tady:.