Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobry den, potreboval bych poradit s timhle prikladem: mam urcit, pro ktere parametry q je funkce
rostouci a klesajici.
Vybral jsem si jeste par prikladu, abych se v tom pak orientoval.
, 
Dobry den? Ty si v ktorom casovom pasme? :-)
Kazdopadne, exponencialna funkcia je klesajuca, ak je zaklad z intervalu
a rastuca, ak je zaklad z intervalu 
Teraz staci uz len pozostavovat jednotlive nerovnice, ktore vyriesis (). Staci to?
↑ Asqwer:
Zdravím, jak doporučuje kolega ↑ Spybot: je třeba vyřešit soustavu nerovnic.
exponenciální funkce
je klésající, pokud
. V zadání máme funkci
, tedy nerovnice je:
přepsáno na soustavu nerovnice:
(už je v anulovaném tvaru)
(převést do anulovaného tvaru).
Řešením bude průník intervalů řešení jednotlivých rovnic. Kontrolovat výsledky můžeš, jak doporučuje kolega ↑ Spybot:, případně se ozví, jak se vede.
------------------------------
Asqwer napsal(a):
Vybral jsem si jeste par prikladu, abych se v tom pak orientoval.
Pro další dotazy si založ, prosím, nové téma. Děkuji.
↑ PeetPb:
omlouvám se za duplicitní příspěvek, ale už ten svůj zde také nechám. Podle počtu závorek jsem rozluštila zadání jako exponenciální funkci, autor dotazu případně upřesní.
Zdravím.
↑ jelena: zdravim , dakujem ja som si nejak nevsimol tie prve dve zatvorky "((" na zaciatku zle som to pochopil pocital som to este dnes skoro rano tak ma prosim ospravedlnte v tom pripade ak je to exponencialna funkcia tak je ta moja derivacia samozrejme nepresna .
↑ PeetPb: děkuji, to spíš kolega Asqwer má ujednotit, který způsob zápisu bude používat + také označit předchozí témata za vyřešená, pokud tomu tak je (když už cituji pravidla hned na Nový rok :-)