Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Hezký večer,
měl bych prosbu, která se týká příkladů, které jsou zde předloženy. Z učebnice jsem vybral 13 příkladů, které mi nejdou a dělají mi potíže, proto bych Vás rád požádal, zda by jste mi neudělaly menší osvětu, jak tyto příklady vypočítat. Co nevidět píši pololetní práci z matematiky a rád bych tyto příklady uměl a porozuměl postupu, který vyžadují. Podotýkám, že jsem absolutní laik, co se týče odmocnin, a proto mne hned nekamenujte.
Předem děkuji a přeji pohodový zbytek dne.
první příklad prostě sečteš...
druhej:
a kolik je
? takhle se to částěčně odmocňuje
trojka to samé
čtyřka: roznásobit závorku zvládneš
pětka: třeba si to přepiš na racionálního exponenta
šest: to samé
sedm: ze jmenovatele se zbavíš odmocnic roznásobením 1 ve vhodném tvaru
.
.
.
jedenáct: 
dvanáct taky
třináct: převést na spol. jmenovatele podle součinu a-b a a+b
↑ Smrczek: zdravim , tak prvy priklad najprv roznasobime zatvorku a potom mozno budeme moct urobit nejaku operaciu podla vzorca
ciastocne odmocnit znamena ze vyraz pod odmocninou rozpiseme ako nasobky nejakeho cisla ktore vieme odmocnit a nedostaneme desatinne cisla priklad
k tej 5) tretiu odmocninu mozeme vyjadrit ako siestu pouzijeme vzorec
takze 3 * 2 je 6 takze
dalej podla pravidla o nasobeni odmocnin s rovnakym zakladom . 6) analogicky treba previest na odmocninu s rovnakym zakladom (hint: hladajte najmensi spolocny nasobok 4 , 6 , 8) "usmernete" znamena predokladam odstranit odmocninu z menovatela to sa roby upravou na uplny stvorec ak je v menovateli jednoclen tak ako v tej 7) tak potom
cely vyraz sme nasobily jednotkou a ta jednotka bola v tvare sqrt(2)/sqrt(2) a kedze (sqrt(2))^2=2 odstranili sme odmocninu ak je v menovateli dvojclen tak nasobime "opacnym" dvojclenom aby sme dostali vztah
priklad: 
Nenašel by se tu někdo, kdo by zvládl vypočítat všechny příklady? Já to prostě stále nechápu a to, že napíšete, že příklad trojka je to samé atd, tak to mi asi nestačí. Opakuji, že odmocniny dělám poprvé a jsem laik, takže bych poprosil o polopatický postup, jak se říká pro blbce a alespoň vypočítání většiny příkladů. Podle toho pak lépe poznám jak na to. Z toho co jste mi poradily jsem docela zmatený. Děkuji
↑ Smrczek:
Doporučuju vybrat si příklad který nechápeš, založit pro něj zvláštní téma, jinak tu bude za chvíli nehoráznej bordel, poslat tam svůj, jakkoli nekompletní, dosavadní postup (třeba vyfocený/oskenovaný papír) a ptát se na konkrétní věci (kolegové nahoře už ti něco poradili, tak se teď snaž to použít). Spočítat takové kvantum příkladů, které jsou všechny na podobné kopyto se tu asi jen tak někomu chtít nebude, a to nemluvím o pravidlech, konkrétně čtvrtém bodu.
Navíc bych řekl, že mnou navrhovaný postup ti dá víc.