Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

↑ FliegenderZirkus:
Předem upozurňuju, že jsem nic nepočítal a toto jsou jen nápady.
a) nelíbí se mi koeficient
protože nesedí jednotky.
by mělo být v kg/m,
v Newtonech a nezkrátí se to. Podle mě tam chybí tíhové zrychlení 
b) pokud budeš mít správně funkci pro řetězovku, tak
určíš z podmínky, že musí procházet bodem
, ale musíš znát 
c)
určíš z vlastnosti, že vodorovná složka napětí je ve všech bodech stejná. A napětí má směr tečny v příslušném bodě.
a v bodě
, kde
je hmotnost toho závaží
edit: délka vlákna podle 

↑ zdenek1:
a) Máš pravdu, do toho vzorce
se musí za
dosadit v jednotkách
, tak to máme i ve skriptu (str.4), říkají tam tomu měrná tíha. Zůstanu u tohodle značení, i když Tvůj návrh s násobením gravitačním zrychlením by samozřejmě fungoval taky :-)
c) 
Pro bod A:
b) Dosazení souřadnice bodu B:
Přibližné řešení je podle počítače
, odtud
a rovnice tvaru vlákna bude
A délka křivky:
Tady ale něco nesedí, protože ta délka určitě musí být větší než 
Chápu, že se Ti to nebude chtít celé kontrolovat, ale kdyby tam nějaká chyba vyčnívala, tak budu vděčný! :-)
EDIT: Omylem jsem do vzorce pro délku křivky dosadit druhou derivaci, s tou první to vychází smysluplně: l = 18,76 m.
↑ FliegenderZirkus:
Nevidím dosazení za 

↑ zdenek1:
Opraveno, naštěstí mi to
chybělo jen v TeXu, na papíře i při výpočtu bylo. Správný výsledek bohužel neznám, ale tohle mi připadá realistické, tak dík za pomoc :)

↑ FliegenderZirkus:
Provedl jsem nezávislý výpočet (až na výsledky jsem nečetl tvé řešení) a vyšla mi délková hustota
a délka provázku mezi A a B
. Hodnoty jsou zaokrouhlené na poslední platnou číslici. Délka tedy neodpovídá tvému výsledku. Mám to řešit, nebo jsi zaokrouhloval někde v mezivýsledku?

↑ BrozekP:
Já popravdě zaokrouhloval hlava nehlava, protože tu úlohu nikde neodevzdávám, můj výsledek:
, takže taková shoda mi rozhodně postačuje. Stejně tak mých 18,76 metrů a tvých 18,78 mě velmi těší :-) Díky!