Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
http://resize.like.cz/images/94_112_225 … riklad.jpg
Ahoj, trochu jsem se seknul u tohohle lehkého příkladu, přesně řečeno body d) a g) a h) (ostatní mám, doufám, správně).
Děkuji předem za rce.
EDIT:
d) absolutně netuším (dle mně by to mělo být 1/6)
g) viz. nastíněné moje řešení, neshoduje se s výsledkem
h) zkoušel jsem přes součet 2 integrálu, ale tak to nevyšlo?

c) v pořádku
d)
bych určil z obrázku :-)
Můžeš si to přepsat jako P(-0.5 < X < 0.5), což je u rovnoměrného (snad je to ten správný výraz) rozdělení obsah obdélníku. Nebo pokud máš distribuční funkci, tak to je F(0.5) - F(-0.5) atd.
g) první integrál vyjde nule (je to vidět už ze symetrie hustoty), zbyde pak jen druhý integrál, který vyjde opravdu 3/4. Když vytkneš konstantu, tak máš 1/4 (4-1) = 3/4.
h) Co je tady přesně zadáním? Bohužel neznám označení K. Děkuji.
↑ halogan:
Díky, spletle jsem se. Nejsem si jistý u d) místo c)
d) mohl by jsi alespoň popsat, jak z obrázku? napadlo mě jako 2/8, když si oblast rozdělím na osminky :-), šlo by? Jinak matematicky jsem zkusil tvoji metodu, ale odečtením hodnot distribuční fce mně vyšlo nula (viz. 0,5 - 0,5 = už jsem dosadil)
g) mohu se zeptat, jak muze vyjit prvni integral nule? http://resize.like.cz/images/94_112_225 … 4intos.JPG
h) (kcheta)-Kvantil 0,5

d) Nakreslete si tu jako takové sloupečky. Vysoké 0.25, resp. 0.5. Jinak vy máte špatně tu distribuční funkci. Ta je definovaná v bodě x jako integrál od -oo do x, má tedy proměnnou velikost pro různá x. Zkuste si ji znova spočítat.
g) Zapomněl jste umocnit tu -1 na druhou. Pak se to odečte a vyjde nula.
h) Kvantil 0.5 spočítáte jako F(x) = 0.5. Na to musíte ale mít tu distribuční funkci z f) :-)
d) špatné F(x)? není možná :-). Možná jsem měl ještě uvést, že od -oo do -1 je to rovno nule a od 2 do oo rovno 1, tohle jste (jsi?) myslel?
Jinak o nějakém matematickém vyjádření byste nevěděl?
g) není možná, mohl bych poprosit o vysvětlení? Tomu nevěřím! :)
h) není možná :-)
↑ křemíkové paradoxó:špatný F(x) je bohužel skutečností. taky e) je špatně. mám podezření na nějaký zcela základní nepochopení toho, oč jde. no offense
ad e) 0 (psáno v rychlosti, ale to mě neomlouvá)
ad Fx) v tom případě se zeptám, co dělám špatně, prosím?
EDIT: skutečně si nejsem vědom, kde dělám ve vyjádření distribuční funkce chybu. Prosím o silné nakopnutí.

G) Na dosazeni mezi pri integraci neni moc co vysvetlovat.
Co se tyce te F(x), tak to je proste funkce, ktera nam rika, "kolik uz te hustoty bylo pred x", hodne nematematicky receno. Neboli jaka je pravdepodobnost, ze X < x. Proto se integruje hustota od -oo do x. Namalujte si tu hustotu a uvidite, jak vam ty hodnoty Fnarustaji, takze to bude nejaka linearni funkce.
↑ halogan:
rozumím, u intervalu (1,2> by mělo být hodnota disibuční fce rovna 1. Opět moje nepozornost, ale zaráží mně, že výpočet mně nevyšel?
ad dvojný integrál) jakto? :( http://resize.like.cz/images/94_112_225 … ojnyin.JPG ?

Ne, v intervalu od 1 do 2 bude dist. fce stale rust, protoze ma kladnou hustotu.
Co se tyce toho integralu, tak vy tam mate x^2, to je ta potiz.
"Co se tyce toho integralu, tak vy tam mate x^2, to je ta potiz."
Mohu se zeptat, o jaký integrál se jedná? :( Distribuční funkce míry zmatenosti silně konverguje k jedné...
Střední hodnota je definovaná jako int od -oo do oo pro (x*(f(x)))dx, ne? Proto 0,25*x po zintegrování (0,25x^2)/2 ?
↑ křemíkové paradoxó: tys při dosazování mezí tu -1 neumocnil na druhou, proto se ti ty osminy sečetly, místo aby se odečetly
↑ Stýv: Bože, no jasně, tož ale uznejte, že to jsou školácké :)...
Pánové, přepsal jsem ten příklad (doufám, mělo by to být se správným F(x)) -> http://resize.like.cz/images/94_112_225 … 64exde.jpg
Chtěl bych Vás moc poprosit o tři věci:
a)
... (z grafu vidím, že to bude 7/8 z 1/2, tj. 0,4375 - jak to však vyjádřit matematicky?
b)
... (tohle souvisí s a), opět bych to z grafu poznal, ale matematicky neumím vyjádřit distribuční? mám obavy, že vyjádření přestrojčlenku 2...0,5 a 1....x by nestačilo?)
c)
... tj. mezi -1 a 2 (tři body) kde se nachází 50%, logicky v x= 0,5, ale matematicky jsem zase v koncích
(padesatiprocentni kvantil)

↑ křemíkové paradoxó:
Ta F(x) stále není dobře. Graf vypadá ok, ale ten předpis tomu neodpovídá. Ona není konstantní mezi -1 a 2. Je to funkce, lineární funkce (aspoň na dvou intervalech).

↑ křemíkové paradoxó:
Logicky to je v x = 1 :-) Je to tam, kde jsi "v půlce hustoty", ne v půlce hodnot. Proto to je x, pro které platí F(x) = 0.5.
Ber to tak, že 0.5 je sice přesně mezi -1 a 2, ale každý z těch bodů má jinou "váhu" (pravděpodobnost, "hustotu").
c) Tady to můžeš integrovat, pokud nechceš čekat, až budeš mít F(x) :-) Je to integrál hustoty od -0.5 do 0.5.
↑ halogan:
Omlouvám se, ale mohu poprosit o tu F(x)?
c) Tady to můžeš integrovat, pokud nechceš čekat, až budeš mít F(x) :-) Je to integrál hustoty od -0.5 do 0.5.
= 0,25 -> super, vyšlo!
ad F(x)

takto?
EDIT: Heuréka, takto všechno vychází. Teď už jenom, jak na ten kvantil :-)
EDIT2: Tak už i ten mám!
Stránky: 1