Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

↑ peta18:
Trochu pletete pojmy (aspoň se mi to zdá).
Co znamená "vypočítat matici"?
Co znamená "hodnota matice"?
Možná se Vám to bude zdát jako formalita, ale pokud neumíte říct přesně, co potřebujete, pak se špatně pomáhá a kladete zvýšené nároky na pomáhající, kteří musí sami odvodit, co tím asi tak můžete myslet. Tady je to ještě jednoduché, ale v některých případech se pak může stát, že Vám prostě nikdo na otázku neodpoví. Tak to jen tak na vysvětlenou.
Takže jsem si domyslel, že se po Vás chce najít hodnotu parametru a, pro kterou má matice hodnost 3.
Víte, jak se určuje hodnost matice?
ja se omlouvam, ta formulace nebyla nejpresnejsi ...potrebuju vypocitat parametr a , aby hodnost matice byla 3
a hodnost matice vypocitam pomoci gaussovy eliminacni metody - matici si upravim na horni trojuhelnikovou, ale potom uz nevim co dal

↑ peta18:
Hodnost matice je rovna počtu nenulových řádků po úpravách vedoucích na horní trojúhelníkovou matici. Po těch Vašich úpravách máte kolik nenulových řádků?
A jak vypadá poslední řádek?

↑ peta18:
Aha, to ještě není horní trojúhelníková matice. V úpravách je potřeba pokračovat. Ale pro zjednodušení bych důrazně doporučil ještě před započetím úprav prohodit první a třetí řádek. Na hodnost matice to nemá vliv a počítání s parametrem a se trochu usnadní. Tak to zkuste a sem pak napište, kam až v úpravách dojdete.

↑ peta18:
Tak to zatím nechte, prohoďte ty řádky, jak jsem radil. První dva kroky se obejdou bez parametru. Pak sem napište, co máte a já Vám ukážu, jak provádět další úpravy s parametrem.