Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
mám matici
7 0 -1 0
0 8 0 0
-1 0 7 0
0 0 0 16
a vektory e1 = (2; 0; -2; 0)^T , e2 = (0; -1; 0; 0)^T , e3 = (1; 0; 1; 0)^T a mám zjistit které vektory jsou vlastní vektory matice
mám problém hned ze startu s určením determinantu, dosadil sem si -lambda na hl.diagonalu a zkousel spocitat determinant pomoci rozvoje řádku a dopracoval se k výsledku
6144 - 2944x + 512x^2 - 38x^3 + x^4 (pozn. x=lambda).
Nevím jestli to je dobře,podle mě ne, jelikož nevím jak dál to upravit abych dostal determinanty. Hodil sem to do calculatoru a mělo by to vypadat takhle
↑ LukasM:
moc v tom wolframu ještě neumím chodit sem nevěděl že to jde vypsat až takhle, znaménko poladím někde bude nějaký přepis. To zadání zní:
Zjištěte které vektory e1,e2,e3 jsou vlastními vektory matice (hodnoty e1,e2,e3 a matice sou v prvním příspěvku)
EDIT: mám to znaménko dobře jen na forum sem se přepsal, ale i tak teď mě nenapadá jak to upravit abych z toho vypočetl ty lambdy
↑ Ryco:
Já vím jak zní zadání, napsal jsi ho i nahoře. A znovu se ptám: je tam něco o charakteristickém polynomu a počítání vlastních čísel a vektorů?
Co máme udělat víme. Jaká je definice vlastního vektoru?
Proč se na to asi ptám?
↑ Ryco:
No, tak pokud má nějaký nějaký nenulový vektor x být vlastní vektor matice A, tak musí existovat
takové, že
.
(T je těleso nad kterým je vystavěn prostor, na kterém pracujeme - tady zřejmě reálná čísla).
No, a násobit matici a vektor snad umíš.
↑ Ryco:
Správně, tohle je podle mně nejrychlejší způsob. Já i wolfram souhlasíme, viz zde.
Jinak k tomu psaní "za čáru". Když to uděláš tak jako my teď, tak vlastně zjišťuješ, na co se zobrazí ty zdrojové vektory při vynásobení tou maticí. Když to napíšeš "za čáru", tak jsi vlastně sestavil soustavu rovnic, kterou se ptáš: "Jak vypadá/ají vektor/y, které se zobrazí na tenhle zadaný vektor?" - a pokud tam zjistíme, že nějaký násobek toho zadaného vektoru se nám na něj zobrazí, pak jsou oba vlastní (nenulový násobek vl. vektoru je vlastní vektor [příslušející ke stejnému vl. číslu]).
Podle mně je ten náš způsob mnohem rychlejší. Na ten druhý potřebuješ převést matici 8x4 na horní stupňovitý tvar, a pak ještě pro každý vektor provádět zpětný chod Gaussovy eliminace (a při tom musíme vždy určit minimálně dvě neznámé).
Stránky: 1