Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahojte, prosim mohol by mi niekto vysvetlit co to je ta riemannova hypoteza? vela som onej pocul ale na nete nic onej nieje a vazne ma to zaujima prosim niekto keby sa nasiel bol by som vdacny, len mi tu prosim vas neposlite odkaz z anglickej wikipedie lebo po anglicky neviem ale diki za vsetky odpovede.
↑ Matej1117: Nechcem byť OT ale myslím si, že ak chceš zaoberať nejakou vedou, tak AJ je nutnosť.
Jde o jeden z problémů tisíciletí (když něco z toho vyřešíš dřív než někdo jiný, tak dostaneš slušnou odměnu). Riemannova hypotéza zní (z wikipedie)
Všechny netriviální nuly Riemannovy zeta-funkce mají reálnou část rovnou 1/2.
Víc ti k tomu bohužel říct nemohu, neb můj matematický aparát není zas tak obsáhlý. Krátký odstaveček o tom je ale třeba tady a tady (bohužel jsem to ale nečetl a nemohu tudíž hodnotit).
↑ Matej1117: Podľa toho ako veľmi nevieš. Ak vieš ako-tak, tak veľa čítať a počúvať v AJ a pužívať slovník. Je to hlavne o slovách. Ak nevieš vôbec, tak asi by bodol nejaký kurz. A čo škola?
↑ Matej1117: To poté chce najít (sehnat) nějaký slovník s odbornými výrazy. Když se ale budeš zatím držet "při zemi", tak pochopíš obsah slova z kontextu, když si budeš číst o nějaké věci, která není zas tak komplikovaná.
ale ja chapem vsetkemu s kontextu, ja chcem spoznat tu riemannovu hypotezu, je to taka slavna hypoteza, je za nu odmena vypisana tak chcem vediet ocom to je. Pytal som sa ucitela matematiky a on otom nevie nic a hladal som na nete a nic som nenasiel tak co mam robit :(
tie odkazy som uz precital a nic mi to nedalo, ja to potrebujem dopodrobna. Ty to chapes s par viet? Ten jeden clanok pisal clovek ktory s matematikou nema nic spolocne, same metafory a viac menej bol to taky clanok s novyn pre verejnost a wikipedia mi tiez moc nepomohla nie je tam toho vela . Ach jaj :(
↑ Matej1117: Aha (no já říkal že to nečetl, tak mě nebij), pokud to chceš opravdu dopodrobna tak jsem hledal dál, ale 8 stran je pořád málo. V češtině/slovenštině se mi toho na internetu moc najít nepodařilo
pre moje potreby? hej, tu frazu poznam, kupim si tu knihu a nic tam nebude nie? ja to chcem do posledneho detailu. Ja si tu knihu kupim a vsetko comu nebudem rozumiet napisem tu alebo sa opytam ucitela. Da sa kupit v kazdom knihkupectve ci musim ist do vecieho mesta?

↑ Matej1117:
Pročti si ji v knihkupectví nebo půjči v knihovně. Je to tato. Nevím, jak moc je česká literatura dostupná na Slovensku, nebo jestli studuješ u nás...?
Nemohu ji doma najít, ale přísahal bych, že o Riemannově hypotéze tam toho je spousta. Má 270 stran, na 7 problémů, to je skoro 40 stran na problém. Je tam hodně povídání pro nematematicky založené lidi, ale to mi třeba nevadilo. Nevím, jak moc pokročilý jsi.
---
Edit: Aha, teď čtu, že to chceš do posledního detailu. To tě asi neuspokojí, na to jsou jiné knihy, tato je populárně naučná. Rozhodně tě to ale navnadí k dalšímu studiu.
Edit 2: Co koukám do obsahu, tak o Riemannově hypotéze tam je zhruba 45 stran.
Edit 3: Ohledně toho "do posledního detailu" — ono dost záleží na vašich matematických znalostech. Samotný princip se dá vysvětlit v takovéto knize, ale nějaké hlubší myšlenky, na to člověk musí tu vysokoškolskou matematiku trochu ovládat.
som na strednej a moje matematicke znalosti su dobre mam jednicku s matematiky ale neviem vysokoskolsku matematiku len to viem co sme sa ucili ale napriklad neviem co je to limita, grupa, polynom to len na tomto fore vidim take pojmi, aj som si to nasiel na wikipedii ale dost tazko sa to chape, najlepsie keby mi to vysvetlili v skole ale mi sa take neucime :( a este vela toho neviem ale chcel by som to vediet hmm mozno pojdem aj na vysoku :) a inac mozno trosku odveci otazka ale co je to ta reputace co ma kazdy pod menom? Som si to vsimol a vedla toho je take plusko zelene a take cerveno minusko a kazdy to tam ma tu reputaciu len ja nie ako mam tam reputaciu ale nie to plusko a minusko hmm :(

↑ Matej1117:
Já osobně bych doporučil pročíst si něco málo o RH, je to dost zajímavé, a časem, až budeš mít lepší znalosti, se do toho můžeš pustit znovu.
Co se týče reputace, tak tu zde udělují uživatelé těm, co jim pomohli. U tvé reputace nemáš +-, protože svoji reputaci nemůžeš ovlivnit, jen ostatní.