Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
délka niti (l) T (30 s) gi gi-g (gi-g)na2
50 cm 40
40 cm 38
30 cm 34
20 cm 27
Mám zadanou tuto tabulku a dopočítat gi, gi-g, (gi-g)to na 2. To samtné g má nad sebou čárku (nwm jak to sem napsat), T (30s)=tolik kmitů za 30s.
Kmit je tam a zpět.
Vůbec nwm co s tím, prosím poraďte.
Děkuju
A co to je za veličinu, to gi?
↑ Jain:
Zdravím,
použit vzorec pro periodu y vypočíst g_i pro jednotlivé T a odpovídající délky l. Potom průměr g.
Proč používáš cizí sešit?
↑ Jain: mohu vyjádřit g ze vzorce pro periodu.

Na kalkulačce už, prosím, počítej sam - pro každý řádek dosadiš T, l do vzorce a máš
. Potom vypočteš průměr ve sloupci g. Tento průměr odečteš v každém řádku od
a v dalším sloupci rozdíl umocniš ^2. Můžeš sem umístit svou tabulku.
Děkuji za informace.
značí, že počítáme hodnotu g pro konkrétní (i-tý) řádek. Proto počítáme g_1 pro 1. řádek, g_2 pro druhý atd. Vzorec pro g je pořad stejný.
Ty jsi ještě nikdy dosud nezpracovaval výsledky fyzikálního měření?
↑ jelena:
ne a v tom sešitě co má, nejsou vzorce, takže to do s musim mít a nevim jak na to:( a to T je tedy za 30s nebo za 1s?
ok, do vzorečku doplním l(= délka) a za T čas, to chápu tím mám g pro jednotlivé délky l a časy T? chápu to dobře? a jestli to chápu dobře, jak mám tedy udělat g_i-g??
nezlob se, normálně mi fyzika jde, ale jak jsem na to nebyl a v sešitě jsou poznámky poloviční, tak vůbec nwm jak na to a plavu v tom:(
To g bude zřejmě průměrná hodnota (aritmetický průměr). Od jednotlivých g_i budeš odečítat průměrnou hodnotu z nich. Součet všech g_i - g by měl pak být roven nule.
↑ Peta8: děkuji.
↑ Jain: ještě doplním, že dosazujeme přesně to, co máme v tabulce - příklad dosazení pro 1 řádek (rozumím tomu, že máme počet kmitů za 30 sekund, proto vypočteme domu jednoho kmitu 40/30=1,33). Délku kyvadla v metrech:
(vychází nějakých 11, což se mi zdá celkem rozumné alespoň řádově.
Celkové zpracování - výpočet průměru a jednotlivých odchylek - jak doporučuje kolega Peta8.
Já se nezlobím, jen trochu občas nerozumím, jak se dostane zpracovavat měření bez nějakého předchozího návodu nebo výcviku.
↑ jelena:
když tedy g_i-g = 0, tak celý sloupec je 0??
jo a to g má nad sebou vodorovnou čárku
no oni ukázku a tak měli, ale na zapsání do sešitu všech vzorečků a tohoto příkladu pak ale měli jen 3 min, takže to tam nemaj:(
no a já si s tim mám prostě poradit:D kdybych věděl jaký vzorečky a co co znamená tak je to v poho, ale to já zrovna nwm:D
↑ Jain:
v prvním řádku vypočteš
, v druhém
atd. V tomto sloupci úplně dole vypočteš průměr (sečteš všechná čísla 3. sloupce a podělíš 4). To bude "g s vodorovnou čárkou" - průměr všech měření.
Vezmeš toto g a půjdeš od něho odečíst
v 1. řádku,
v 2. řádku atd. Součet všech rozdílů nepočítáš. A v polsedním sloupci umocniš výsledek pro každý řádek na druhou.
Ahoj, potřeboval bych pomoci ještě s něčím, mám tu k tomu příkladu ještě 3 vzorečky:(
g=suma gi
---------
5
to g je s vodorovnou čarou, suma (snad to řikám dobře, to špičatá E:D) nad ním je 5
▲g= odmocnina suma (gi*g)na2
---------------------------------
¨ n*(n-1)
nad usmou je n, g v závorce je s vodorov. čarou
δg=▲g
-----
g
dolní g je s vodorov. čarou
Snad to chápete:)
↑ Jain: chapeme, jen výsledků máš pouze 4, ale chceš dělit 5 (tedy výsledku má být pět).
Tak se pokus najit, kde je 5. výsledek. V pozdních věčerních hodinách se podivám (pokud nepomůýe někdo z hodných kolegů)
↑ Jain: První vzorec vypočítá aritmetický průměr pěti hodnot gi, průměr hodnot se obvykle označuje s čarou nad písmenem, jak je vidět třeba na tomto vzorci: 
Ty další dva vzorce bohužel neznám, snad poradí někdo jiný.
↑ TomDlask:
ten jo, ale ten vzoreček, kterej jsi mi tam dal, nwm co to je? to neni ten můj