Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 04. 01. 2011 16:39

pizet
Místo: Levice/Praha
Reputace:   11 

Analytika - priamka

Máme priamku určenú dvoma bodmi $A,B$. Ako by ste určili, že či bod $C$ je naľavo alebo napravo od priamky určenou bodmi $A,B$ (napravo/naľavo vzhľadom na smer, predpokladajme, že smer je od A k B)? Inač povedané ... ak máme priamku zadanú rovnicou implicitnou (to je ale irelevantné, lebo tvar zadania priamky si vyrobím aký chcem) a chcem skúmať bod nachádzajúci sa mimo nej, ako na to? Čo platí?

Zatiaľ viem, že platí, pre nejaký bod $\vec{X}$ mimo priamky, $\vec{X} = A + \alpha\vec{s} + \beta\vec{n}$. $\vec{s}$ je smerový vektor, $\vec{n}$, $\alpha$ a $\beta$ sú nejaké čísla, aby to platilo $\vec{A}$ je bod $A$.

Neviem sa celkom vyjadriť a neviem, či mi rozumiete, tak ak niečo nie je jasné, tak sa ma spýtajte.

Máte nejaké nápady? Ďakujem.

Do you follow my way? Or you just see a black stain swimming in the Milky Way ...
KSP je určený pre študentov základných a stredných škôl, ktorí majú záujem naučiť sa niečo z oblasti algoritmov, logických úloh, programovania a informatiky.

#2 04. 01. 2011 18:31 — Editoval mikl3 (04. 01. 2011 18:39)

mikl3
Škola: FS ČVUT (12-16, TZSI, Bc.)
Pozice: Studuji magisterske
Reputace:   78 

Re: Analytika - priamka

↑ pizet: to se mi zdá velice relativní, v "normální" geometrii lehce proveditelné, ale v analytické se mi to nezdá (se možná mýlím)
zkus si třeba udělat rovnici poloroviny z obecné rovnice přímky a tam dosaď bod a pokud bude nerovnost platit, tak leží v té polorovině
ale nezjistíš tak jestli nahoře nebo dole
ale jak říkám, když budeš mít třeba polorovinu 3x+2y+6>=0 tak to neznamená, že ve tvém náčrtku to bude polorovina nad tou přímkou, takhle to nejde

navíc píšeš n alfa a beta jsou nějaká čísla, tím myslíš co?

Zápatí