Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, chtěl bych poradit s příkladem g(f) = (x - 2)/(x + 2), příklad mi vyšel (-4)/(x + 2) + 1 (body mi vyšly Px = 2 a Py = -1) a chtěl bych tedy poradit, jak bude vypadat graf a jaké budou H(f),...
Předem díky

↑ mikl3:
Definiční obor je množina všech hodnot, které můžeme dosadot do funkce za x. Je tady něco, co nás omezuje?
Obor hodnot je monižna všech možných hodnot y. V tomto případě to nejsou všechna reálná čísla. U lineárních lomených funkcí je grafem hyperbola, která má vždy na ose x jednu hodnotu vyloučenou (svislá asymptota) a stejně tak i na ose y (vodorovná hyperbola).
Obor hodnot zjistíme buď pomocí inverzní funkce nebo v případě lineární lomené funkce pomocí úpravy vydělení polynomu polynomem, což jste provedl. Z funkce
plyne, že vyloučenou hodnotou v oboru hodnot je 1.

↑ ao0:
dostal ses do tvaru 
kde s udává xovou souřadnici středu hyperboly, r je ypsilonová
-> graf bude ve II. a IV. kvadrantu (podle asymptot)
-> každá fční hodnota je 4 krát zvětšená oproti referenční křivce 
RE:mikl3
tím Hf jsi nemyslel Df? Hf je neomezený
Ne nemyslel, na konci mého prvního příspěvku jsem myslel jaké jsou Hf, Df a další věci, které se určují u funkcí
RE:Teolog
díky za vyčerpávající příspěvek.
Takže ty hodnoty Px a Py jsou vůbec něco (znamenají vůbec něco v tomhle příkladě)?