Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ještě jestli byste mi mohli poradit s těmi dvěma příklady, které nedokážu vyřešit, opravdu bych to potřeboval, abych na zkoušce v pondělí nevyhořel :)
Tak předem děkuji za postup u těchto příkladů.
Je třeba vypočítat obsah obrazce omezeného danými křivkami:
1) y = x^2, y = 1/2 x^2, y = 3x
2) y = 5^x, y = -x+1, x = 3
↑ Jan83:
Ano, meze mas spoctene dobre, staci je jejichsouradnice x. Plochu pak vypocitas jako urcity integral, kde od funkce, ktera ohranicuje plochu shora odectes funkci, ktera plochu ohranicuje zdola. V pripade plochy P_1 je horni hranici krivka x^2 a dolni hranici funkce 1/2*x^2. Pouzijes-li meze, ktere jsi spravne urcil a dostanes integral:
Dalsi postup integrace je snadny, pokus se o to. Podobne stanovis a vypoctes integral pro plochu P_2 a u druheho prikladu. Kdyztak se zas ozvi.
napisu ti vysledky, pokud by ses k nim dopatral mas sanci, ze jsi pocital spravne ;) Kdyztak si zkus zkontrolovat i postup pomoci toho odkazu, ktery jsem vcera vkladala, zadas tam funkce pro horni a dolni hranici, meze na ose x a uvidis ;)
a)
,
, 
b) 
↑ Jorica:
tzn. ze ten druhý integrál bude int [3,6] 3x - (x^2/2) - to pak vychází 9. Tak jsem se nakonec k těmto oběma P1 a P2 dobral :)
V tom druhém to bude int [0,3] 5^x - (1-x) dx to pak vychází ten výsledek. Děkuji mockrát za pomoc, jak budu ještě mít nějaký problém tak se zase ozvu.
Hlavně děkuji za vysvětlení, jak se stanovuje tu hodnotu interválu, opravdu jsem to nevěděl.
S pozdravem a přáním hezkého dne
Stránky: 1