Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Řešil jsem spostu soustav rovnic ale u tohoto příkladu jsem se zarazil a nevím jak s tím hnout.:
Mám rovnice: 2x-4y+5z+3t=0
4x-8y+17z+11t=0
3x-6y+4z+2t=0
tento příklad řeším pomocí matic úpravami na spodní trojúhelník. Ale po roznásobení mi vyjde matice:
2 -4 5 3
0 0 7 5
0 0 -7 -5
správný výsledek by měl býti: x=2r, y=s, z=-5r+5s, t=7r-7s, r,s \in\mathbb
ano, bohuzel mas soustavu pro 4 nezname, ale mas k dispozici jen dve rovnice (ta druha a treti jsou stejne). to znamena, ze musis mit 4 - 2 = 2 volne nezname, tj. nezname, ktere budes volit, treba y a z. zbyvajici dve nezname x a t musis vyjadrit prave pomoci techto dvou volnych neznamych. takze z druhe rovnice 7z + 5t = 0 hned mame . ted jeste pouzijeme prvni rovnici 2x - 4y + 5z + 3t = 0 a dostaneme
. tim je to hotove, reseni
pro
Prosim poradte, měla jsem vypočítat danou rovnic vůbec si s tím nevím rady. Mám jich ještě víc ale možná že když mi pomůžete s touto, tak si s ostatními poradím:)..to číslo za x má být dolní index.
x1+2x2+3x3-x4=0
x1-x2+x3+2x4=4
x1+5x2+5x3-4x4=-4
x1+8x2+5x3-7x4=-8
↑ hrubam:
Zdravím, zakladej si, prosím své téma, viz pravidla.
Hodně podrobně například vysvětlovala kolegyňka Klára zde, případně materiály a odkazy na online nástroje pro kontrolu.
Stránky: 1