Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

↑ koblich16:
Stránky sdilej.eu jsou momentálně trochu mimo, takže žádný obrázek nevidím (nebo je to problém u mě?).
Zkuste zadání napsat rovnou sem.

↑ koblich16:
A v čem konkrétně je problém?
Výraz zjednodušte na základní tvar a+bi. K tomu použijte běžné středoškolské úpravy. A na tu odmocninu pak použijte Moivreovu větu.
Případně se koukněte kolem na další témata. Za dnešní den jich tady na komplexní čísla je habaděj.
mrkněte na toto ! mohlo by to pomoct !
http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=24720

↑ koblich16:
Abych se přiznal, je nad mé síly v této diskusi nahradit hodiny středoškolské matematiky na téma komplexní čísla.
Výrazy typu (1-i)^15 lze upravit pomocí Moivreovy věty a pomocí goniometrického tvaru komplexního čísla.
Ke studiu a cvičení bych doporučil tuto stránku. Jinak rád poradím (nebo někdo z kolegů) s konkrétním problémem. Ale nechci sem psát kompletní postup, který byste "jen" opsal. Zkuste si projít ten materiál a spočítat v něm obsažené příklady. Pokud studujete vysokou školu, neměl by v tom být problém.
Ať se daří.
Zdravím ,jestli můžu poprosit ještě o jednu radu ,spočítal to ∜z = 256 i - 512 akorát nevím jak to mám dosadit do té Moievrovy věty, na wolframalpha mě vyšel konečný výsledek.
4 (-2+i)^(1/4)
Předem strašně moc děkuji za odpověd.
↑ koblich16:
Zdravím,
to je jen jeden z výsledků. Je třeba převést algebraický tvar komplexního čísla na goniometrický a dosazováním do vzorce pro odmocninu postupně k=0, 1, 2, 3 najit 4 výsledky.
Materiál nebo vaše cvičení 1.
Umisťuj sem, prosím, přímo odkazy na výsledky z Wolfram (i včetně kontroly úpravy původního zadání). Přepisování je časově náročné (alespoň pro mne). Děkuji.
Zdraví,toto jsou prozatím můj výsledek,mohl by se prosím na něho někdo podívat jeslit je dobře a prosím mohl by mi někdo spočítat aspon to k=0 snažil jsem se to počítat ale pořád mi to nevycházelo,podle toho co jsem pochopil se to mělo počítat podel toho poslední vzorečku,byl bych strašně moc vděčný,děkuji předem.

↑ koblich16:
Odkaz na obrázek je chybný, obrázek se nezobrazuje.

↑ koblich16:
Obě ty dílčí závorky jsou v pořádku.
Ale potom počítáte s -256, ale v zadání je na konci -256i.

↑ koblich16:
Ano, nakonec po všech úpravách z=-256.
Nyní převedem číslo z na goniometrický tvar: 
A nyní podle vzorce (na který výše odkazovala ↑ jelena: a za který tímto Jeleně děkuji, protože bez něj bych to do kupy asi nedal)
, kde 
můžeme jen dosadit a dopočítat: