Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Vypočítajte vzor ak pre obraz platí 
Menovateľa som upravil na 
Parciálne rozložil 
Roznasobit
Dostanem 3 rovnice 

Dostanem korene
Tie dosadim
A to pomocou Laplaceovho slovnika zmenim na vzor
Takto by to uz mohlo byt dobre ? aj podla toho stroja od Jelena vyšli korene tak isto
Dakujem
↑ Kamik666:
Zdravím, jmenovatel jsi upravil nějak podivně. Snad tak:
↑ Kamik666: ne, ani ten EDIT není dobře, překontroluji si to tady (vzor vložení)
↑ Kamik666:
Ten postup je nějakej divnej. Především bych nedoplňoval ten druhý činitel ve jmenovateli na úplný čtverec - není to k ničemu dobré, akorát jsi to tam kvůli tomu zkazil - protože tam kde se zbavuješ zlomku jsi zapoměl závorku. Ta jednička tam nezůstane sama, bude se násobit Ačkem.
Ale i tak je to dál špatně. Máš tušení jak ten postup funguje? Porovnávají se koeficienty vlevo a vpravo. Jak jsi přišel na to, že na pravé straně soustavy budou nuly? Kdyby tam byly, a kdybys současně neudělal tu chybu s tou závorkou, vyšlo by ti, že soustava nemá vůbec žádné řešení.
Soustava je tedy špatně sestavená. A navíc je i špatně vyřešená, ten tvůj výsledek nesplní poslední rovnici.
LukasM napsal(a):
↑ Kamik666:
Ten postup je nějakej divnej. Především bych nedoplňoval ten druhý činitel ve jmenovateli na úplný čtverec - není to k ničemu dobré, akorát jsi to tam kvůli tomu zkazil - protože tam kde se zbavuješ zlomku jsi zapoměl závorku. Ta jednička tam nezůstane sama, bude se násobit Ačkem.
Ale i tak je to dál špatně. Máš tušení jak ten postup funguje? Porovnávají se koeficienty vlevo a vpravo. Jak jsi přišel na to, že na pravé straně soustavy budou nuly? Kdyby tam byly, a kdybys současně neudělal tu chybu s tou závorkou, vyšlo by ti, že soustava nemá vůbec žádné řešení.
Soustava je tedy špatně sestavená. A navíc je i špatně vyřešená, ten tvůj výsledek nesplní poslední rovnici.
Tak ako to mam riesit ??
↑ Kamik666: co tedy řešit? Když pořád edituješ bez poznámky, co jsi změnil. Potom moje reakce také působí divně a Lukášová také :-)
tak, jak jsem napsala - to nevyšlo? Podle stroje výpočet (rozklikni Show steps).
závorka (p-2) má reálný kořen, trojčlen (p^2-6p+10) nemá kořeny v R. Tedy zlomky typu I a III.
materiál
↑ LukasM: uprava na úplný čtverec - asi kvůli použití slovníku. Tak? Děkuji.
↑ Kamik666:
prosím Tebe, proč nenapíšeš, že jsi opět editoval? Jak se to má asi zjistit?
Ano - postup a výsledek v 1. příspěvku tohoto tématu je v pořádku. Pomocí slovníku najdeme vzor.
↑ jelena:
Zdravím. Ano, pak se to jistě hodí. Myslel jsem to tak, že při tom rozkladu na parciální zlomky bych to ještě nechal v původním tvaru. Pak je tam o závorku míň, a není potřeba představovat si ten první čtverec rozložený, ani dávat takový pozor při výpočtu absolutního členu - jinak hrozí zbytečná chyba, jak jsme i viděli. Doplnění až po převodu na PZ je stejně náročné jako před ním. Určitě si rozumíme.
Asi bych to nekomentoval, kdyby to (v té aktuální verzi postupu co jsem viděl) nebylo zdrojem chyby.
děkuji, vyšlo mi to skoro stejně (u posledního členu není 1/2, ale 2)
V kontrole vložiš svou funkci, zvoliš type of the transform - inverse Laplace (a je třeba buď používat "jejich promennou" nebo v dalším okně zapsat, že promenná je p).
↑ LukasM: :-) my se rozumíme a zcela zcestně komentujeme skoro zcela správný postup kolegy (když pořád edituje). Ale pro další zájemce je to vlastně přínosné - hned v 1. příspěvku je komplet postup. Zdravím.
↑ Kamik666:
My také děkujeme za zprávu a označíme za vyřešené.
↑ Kamik666:
1) založit si nové téma,
2) kde je 21?
3) rozepsat v čitateli
a použit 1. nebo 3. vzorec z 2. sloupce na str. 2 od paní Hyánkové (obraz - vzor) - podle znamínek. + linearita.
4) označovat svá témata za vyřešená
↑ Kamik666: opět edituješ a já opět mluvím zcestně (což je celkém standard):
úpravy zlomku - například 
Potom vzorce 1 a 2 z 2. sloupce os paní Hyánkové.
Teď si uvědomuji, že jsem pro dnešek nezdravila. Napravuji a zdravím.
↑ Kamik666: také děkuji a už si přiště založ nové téma :-)
Stránky: 1