Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
ahojte,mohol by mi niekto prosím pomoct s trojuholnikom ak mam dane strana a=6cm,uhol acb(gama)=90stupnov,polomer kruznice opisanej=2cm.
ja by som to zostrojila asi takto:spravila by som si kruznicu o polomere 2cm.potom by som zostrojila dotycnicu (lenze teraz pride ten hacik neviem prist na to ako sa zostrojuje dotycnica,teda vedela by som ju zostrojit len tak ,ze by som ju urobila od oka,ze tu sa dotyka tej kruznice,len neviem ci sa to tak moze) o velkosti 6cm a potom na tu dotycnicu uhol 90stupnov ,tak aby to bola dalsia dotycnica k tej kruznici.
ak sa teda da dotycnica zostrojit tak ako som napisala dala by sa to do postupu napisat ako napr.:kruznici patri bod D a bod patri priame p...mohlo by to byt aj takto??
dakujem za vase rady:)
Ahoj..Ten tvoj postup je viacmenej zlý..Môj postup:
Začneš BC. Zostrojíš kolmicu cez bod C. Nájdeš stred kružnice vpísanej S. Zostrojíš dotykový bod kružnice vpísanej so stranou AB (P). Zostrojíš polpriamku BP. Nájdeš bod A.
Co se tyce sestrojovani tecny z bodu X na kruznici k(K, r) se robi takto:
1. usecka
, její střed označím S
2. kruznice 
3. bod T, 
Stred najdes jako prunik osy uhlu gama a rovnobezky s lib. stranou ve vzdalenosti 2 cm
↑ miskaaa: nečetl jsem to celé, tak to možná nebude odpovídat, ale střed kružnice vepsané leží v průsečíku os úhlů
↑ miskaaa:
Jestli platí, že je zadán poloměr kružnice opsané, pak tato úloha se zadanými hodnotami nemůže být řešitelná, protože platí:
a=2*r*sin(alfa)
ze zadaných hodnot dostaneme:
6=2*2*sin(alfa)=4*sin(alfa)
sin(alfa)=6/4=3/2>1.
Ovšem funkce sinus může nabývat hodnot pouze z intervalu <-1,1>

↑ Honzc:
Že to nejde řešit jde zjistit i takto:
Protože se jedná o pravoúhlý trojúhelník, víme že poloměr kružnice opsané = 1/2 c ; c/2 =2 c=4
Tedy:
↑ Cheop:
No paráda..Teda mám zostrojiť trojuholník, ak poznám 
Riešenie..všeobecné
Narysujem stranu "a", teda úsečku BC. Kružnicami v bode B, C a polomerom "r" nájdem stred kružnice opísanej. Narysujem ju. Teraz narysujem polpriamku BCX, aby uhol BCX bol rovný uhlu gamma. Priesečník polpriamku a kružnice opísanej je bod "A".
↑ Honzc:
Zrejme myslel, že to funguje všeobecne..Pre tento konkrétny prípad ste už dokázali, že to nejde..Inak..Ako by vyzerali všeobecné podmienky ? Môže byť takto:
??

↑ Honzc:
Ten všeobecný postup od Bakyx pro smysluplné zadání funguje
Jen tak na okraj:
V zádání má být poloměr kružnice vepsané = 2.
A potom je to trojúhelník o stranách 6, 8, 10
↑ Cheop:
V tom prípade. Všeobecná konštrukcia trojuholníka pomocou 
Narysujem úsečku BC s dĺžkou "a". Narysujem polpriamku CX, aby uhol BCX bol rovný gamma a následne os tohto uhla. Ďalej narysujeme rovnobežku s úsečkou BC vo vzdialenosti "rho". Priesečník polpriamku a rovnobežky je bos S. Narysujem kružnicu vpísanú trojuholníku. Teraz narysujem Tálesovú kružnicu nad priemerom SB. Priesečník kružnice vpísanej s Tálesovou kružnicou ktorý nelezí na priamke BC označím napríklad P. Polpriamka BP pretína polpriamku BX v bode A.
Podmienky riešiteľnosti:
dakujem za vase rady:)
no ale co sa tyka este kruznici vpísanej mám ešte jednu úlohu kde si nie som vôbec istá ako by to malo byť...keď mám zase uhol ACB=90stupnov,Uhol alfa=60stupnov ,polomer vpísanej kružnice=1,5cm.
ja by som to skúsila takto:najprv by som si urobila uhol 90stupňov,potom by som si našla stred kružnice vpísanej a tearz neviem,či sa to takto dá,ale ak by som si urobila uhol alfa tak,že by som len chodila po tom ramene aby som mala mala uhol 60stupňov a zaroveň sa to ďalšie rameno dotýkalo kružnice...môže byť?
Stránky: 1