Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Nutně bych potřebovala vědět, jak z obecné rovnice elipsy vypočítám její úhel s osou x. V pondělí na to píšeme test.
V sešitě mám k tomu tyto body:
úhel Ex?
1) t: y
2) t: y= 2x-7 -jedná se pouze o možnou variantu-; (ale vůbec netuším, jak toto dostanu)-
3) tg(alfa)= 2x

↑ starmatulik:
Co to je úhel mezi osou a elipsou?
vůbec netuším..
myslím, že je to na bázi http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=7467
mělo by se jednat o parametrické vyjádření elipsy.

↑ starmatulik:
Hmm, a zo znamenají ty tři body? To je ještě zadání? Je to celé nějaké zmatené.
Takže možná se chce spočítat úhel mez osou x a spojnicí počátku os a nějakým bodem na elipse. A ten bod známe?
EDIT: Tak malinko začíná svítat. Nejde spíše o parametrickou rovnici elipsy (nikoliv o obecnou)? A Vy potřebujete vyjádřit úhel, který v těch parametrických rovnic. Ale jen tak domýšlím... pořád si nejsem jistý, co se vlastně po nách chce. Nemááte to zadání ještě nějak přesnější?
jsou to pouze poznámky k chystané písemce, profesor pouze řekl, že bude vyžadovat úhel elipsy s x
a body 1- 3 by měly býti postupem.. (přičemž t= tečna).

↑ starmatulik:
Aha, takže ten edit z předchozího přípsěvku beru zpět.
S největší pravděpodobností asi jde o úhel mezi tečnou a kladnou poloosou x. A máte tři případy tečen.
Může být?
Nejspíš ano, řekla bych. Ale nevím, jak se k tomu dopočítat..

↑ starmatulik:
Pořád v tom nemám jasno.
Pokud t je tečna a v zadání se chce spočítat úhel tečny k ose x, tak k čemu tam pak tu elipsu a její obecnou rovnici potřebujeme?
Nemáte možnost někde zjistit přesné zadání toho příkladu?
Například by mne zajímalo jestli známe tu zmíněnou obecnou rovnici elipsy.
nic zadaného nemám. A jak by se to dalo vypočítat bez obecné rovnice? Napadá Vás nějaké řešení?

↑ starmatulik:
Já pořád nevím co mám vypočítat, takže řešení mne nenapadá žádné.
Ty body 1 - 3 jsou tedy postupem řešení? Nejsou třeba tři varianty zadání?
Pokud se chce úhle tečny k ose x, tak tgx=směrnice tečny. Pokud známe směrnicový tvar té tečny, tak směrnice je to k (y=kx+q). Takže pokud je ve dvoje rovnice té tečny (y=2x-7), tak směrnice je 2 a tgx=2, tedy úhel x je přibližně 63°.
ALe pokud je to takto, tak netuším, co znamená :
1) t (bez rovnice)
A vůbec to je divné, protože k tomuto výpočtu žádnou elipsu nepotřebujeme. Ledaže bychom tu rovnici tečny neznali, ale znali bychom třeba rovnici elipsy a bod dotky té tečny. Pak by se musela najít rovnice tečny a pak určit její směrnici.
Ale jinak fakt netuším, o co tedy vlastně jde.
Aha..
Mohu se zeptat jak dojdu ke směrnicovému tvaru tečny. Dalo by se na to přít z osového nebo obecného tvaru elipsy?
Kdybychom eventuálně rovnici tečny měly, jak bychom určili její směrnici?

↑ starmatulik:
Pokud máme obecnou rovnici elipsy
a bod dotyku o souřadnicích
a
, pak rovnice tečny má tvar
. Tuto rovnici upravme na tvar y=kx+q, kde k je směrnice. Po úpravě rovnice tečny má tvar:
.
Tedy směrnice je 
Nakonec tangens úhlu mezi tečnou a osou x se rovná směrnici, takže 
to bude asi ono..! =)
akorát si to budu muset hodit na papír, z hlavy mě teď nenapadá upravený tvar na y=kx+q.
Velmi děkuji. Zkusím to aplikovat.