Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
mám takovéto zadání: 
Postup řešení jsem si tady na foru už našel, ovšem celkem jsem se seknul v jednoduchém převodu onoho komplexního čísla -_-"
Dostal jsem se ke zlomku
/10 a pokud to mam po tento krok dobře, tak s dalším krokem nevím, vyšlo mi, že se nahoře všechny ička pokrátily, což je určitě špatně ...
Předem díky za pomoc
Zdravím,
to není dobře - rozšířoval jsi číslem komplexně sdruženým k jmenovateli? potom po úpravě jmenovatel má být 4. Čitatel je vzorec
. lepší - napíš sem celý postup úpravy a překontroluj si výsledek ve Wolfram. Děkuji.
No jo, ale ta desitka ve jmenovateli je určitě dobře, i wolfram to potvrdil ... pac prvnim rozsirovanim se jen zbavime zlomku a druhe se rozepise jako 1-(3i)^2 = 1-(9*-1)=1+9, pokud se nepletu
A jedine nasobeni icek nahore mam (-(3i)^1/2)*(-(3i)^1/2) a to se rovná 3i, coz bych mel mit tedy dobre
mně nepotvrdil :-(
v původním zadání
není pod odmocninou.
Pač mi informatikové odpojili databázi, tak já nemám do čeho hledět a půjdu se projit Opavou. Ať se Tebe ujme někdo z hodných kolegů.