Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 08. 01. 2011 11:19

OI
Zelenáč
Reputace:   

Jojo

Prosím ještě o radu v základní úvaze ohledně energie joja padajícího k zemi (cílově hledám jeho zrychlení a sílu působící na provázek). Podle toho, co jsem si vyhledala v různých materiálech, to vypadá, že výchozí vztah pro řešení je rovnost polohové a kinetické energie (v tom kterém bodě během pádu), tj. mgh = 1/2 mv2 + 1/2 Jw2. To další už je jen odvozovačka, ale nevím, proč by měla platit rovnost obou složek energií. Děkuji

• (téma jako vyřešené označil(a) OI)

#2 08. 01. 2011 12:03

mikl3
Škola: FS ČVUT (12-16, TZSI, Bc.)
Pozice: Studuji magisterske
Reputace:   78 

Re: Jojo

↑ OI: úplně takhle to nebude, ohýbání (narovnávání) provázku stojí energii, bude vznikat tření (všeho o všechno)...

#3 08. 01. 2011 12:10

OI
Zelenáč
Reputace:   

Re: Jojo

↑ mikl3:
Tyto "položky se modelově zanedbávají. Ale už jsem se zorientovala. Vychází se z Konigovy věty a nedošlo mi, že se srovnává stav úplně nahoře a úplně dole, takže nahoře při nulové počáteční rychlosti je jen polohová a dole při nulové výšce je jen součet kinetických energií.

Zápatí