Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ Michal01:hej hodnosti sú dobré ale v prvom príklade v štvrtej matici, tretí riadok tretí stlpec, kde je to prepisovane cislo "-2" tak tam má byť 1 potom to vlastne mení príklad a vlastne je hned aj koniec vypadne jeden riadok..
↑ Michal01:
No, kolegyně ale nenapsala že ji nějak vyšly hodnosti. Upravila dvě matice na horní stupňovitý tvar, ale to ještě neznamená, že ví jak vykoukat hodnost :-)
↑ cindy:
Není úplně formálně správné vyhazovat ty nulové řádky. Měly by tam správně být, jinak matice nejsou ekvivalentní. Navíc na konci prvního řádku je v postupu nejspíš chyba, tam jak je ta tučná -2ka mi vyšlo jiné číslo. Na výsledku se ale neprojevila. Ostatní úpravy vypadají v pořádku.
↑ LukasM:
pravda, nemá tam být -2 :D, ano já vím jak už pak poznat tu hodnost, mně šlo o tu úpravu, jestli se dá takhle postupovat, já ve skriptech nemám totiž výsledky a dost mě to trápí....
ještě dotaz - když mám matici a mám zjistit hodnost, lze ji třeba předtím transponovat?? patří to mezi úpravy? a můžu třeba zaměnit sloupce??
jinak děkuji všem!!
↑ cindy:
No, že můžeš transponovat, to jsem ti řekl, to nemusíš odvozovat. Ale z toho i přímo plyne, že sloupce můžeš zaměňovat taky. Proč? Protože záměnu sloupců si můžeš představit jako transpozici, záměnu řádků (která je povolená, a nahoře jsi ji prováděla, takže to víš), a transpozici zpátky. Ale to bylo jen tak mimo hru:-)