Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, mohli byste i poradit jak z vlastních čísel dostanu vlastní vektory?
Obhlédl a propočítal jsem si tento thread a chápu jak dostanu vlastní čísla, chápu jak dostanu matici odkud bych měl získat vlastní vektory, ale pokud si matici vyčíslím a řeším jakou soustavu tří rovnic o třech neznámých,nevyjde mi vektor stejně jako kondrovi,ale nula.
resp mi stejně jako konderovi vyšli matice:
Pro -1 dostaneme
0 1 1
1 0 1
1 1 2
Pro -2 dostaneme
1 1 1
1 1 1
1 1 3
Pro 2 dostaneme
-3 1 1
1 -3 1
1 1 -1
ale namísto jeho vektorů
Z toho, jaká lineární kombinace sloupců těchto matic dává nulu, dostáváme pro vlastní čísla (v pořadí, v jakém jsem je uvedl výše) vlastní vektory (1,1,-1), (1,-1,0), (1,1,2) (hledat ty lineární kombinace je to samé, jako řešit ty matice coby homogenní soustavy rovnic).
mi vychází samé nuly.
Jak vektory správně vyjádřit?
Jelikož uvedené matice vznikly tak, že jsme od původní matice odečetli její vlastní číslo, jde samozřejmě o singulární matice, které mají nekonečně mnoho řešení. Nulové řešení samozřejmě možné je (jako u každé homogenní soustavy lin. rovnic), ale to není zrovna to, které nás u vlastních vektorů zajímá.