Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 08. 01. 2011 23:28

křemíkové paradoxó
Reputace:   

nezavilost nahodnych velicin

zdravím,

jsou takto setavovené náhodné veličiny nezávislé? http://resize.like.cz/images/94_112_225 … vilost.JPG

kdybych ověřoval přes p(x,y)=p(x)*p(y), tak to vždycky výjde, ale jedná se vůbec o matematický správné ověřování? není náhodou nezávislost v tomto případě rovnou neplatná?

ps: tabulka špatně pojmenovaná, je to tabulka simultánních hodnot (konec konců i marg. na krajích)

• (téma jako vyřešené označil(a) křemíkové paradoxó)

#2 08. 01. 2011 23:41

Stýv
Vrchní cenzor
Reputace:   215 
Web

Re: nezavilost nahodnych velicin

nějak mi není jasné, z čeho vycházíš, a k čemu se snažíš dojít

#3 08. 01. 2011 23:44

křemíkové paradoxó
Reputace:   

↑ Stýv: čau, po zjištění rozložení daných veličin (X a Y) jsem si poskládal tabulku se simultánními hodnotami, abych mohl ověřit nezávilost NV. Mám však tušák, že to je matematicky zbytečné, protože když si to takto sestavím, tak to bude vždy nezávislé, takže se nezávislost v tomto případě určit nedá nebo neplatí. Mám pravdu? Popř. proč ne, prosím?

#4 08. 01. 2011 23:50

Stýv
Vrchní cenzor
Reputace:   215 
Web

problém je v tom, že z marginálních rozdělení nejde určit sdružený rozdělení, tedy ani závislost/nezávislost. ta tvoje tabulka určuje sdružený rozdělení za předpokladu, že jsou ty veličiny nezávislý

#5 08. 01. 2011 23:53

křemíkové paradoxó
Reputace:   

makes sense. Dík.

Zápatí