Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, chodím na matematický seminář a začali jsme teď brát integrály, je mi to jasné až na ten diferencial, ve škole nám řekli, že to dx značí pouze proměnou, podle které integrujeme ale když jsem počítal příklady ze sbírek, kde jsem měl počítat integrály pomocí substitucí, tak se tam ten diferenciál nějak dělí a tak , že jim tam v postupu vyšlo dt=2dx ..nevím , co si pod tím mám představit, můžete mi to prosím vysvětlit ?
Slovy jednoho našeho přednášejícího, neznamená to nic. Je to dobré k tomu, že odlišíme integrační proměnnou (pokud není jinak jasná), a potom k tomu, že to usnadňuje práci právě při substituci v integrálech - dá se s tím poměrně dobře algebraicky manipulovat jako s nějakou proměnnou nebo tak. Tyto manipulace ovšem nelze chápat jako operace s matematickými objekty, ale pouze jako manipulace s písmeny, které poskytují dobrou představu, jak bude integrál vypadat po substituci. Zároveň ovšem asi jde i o nějaký pozůstatek dob minulých, kdy se symbol dx bral jako "nekonečně malá veličina" a integrál jako jejich součet (ve fyzice je tento pohled na věc stále často užitečný).
Symboly dx a dy pocházejí z doby Leibnize a Newtona. Ti definovali derivaci funkce y=y(x) je podíl nekonečně malé změny závislé proměnné y k nekonečně malé změně nezávislé proměnné x, tedy

↑ Olin:
S tím, že to neznamená nic, bych úplně nesouhlasil, alespoň z pohledu diferenciální geometrie to má svůj význam. x je souřadnicová funkce, d je vnější derivace, dx je pak 1-forma (vnější derivace souřadnicové funkce, což je prostě diferenciál funkce). Tato 1-forma dx může být násobena funkcí, tím dostaneme jinou 1-formu. A 1-formy pak můžeme integrovat.
Ale je asi pravda, že každý integrál forem se vždy nakonec musí převést na normální integrál, kde dx opravdu značí jen proměnnou, přes kterou se integruje.
Více asi viz Differential form na wikipedii, článek jsem ale nečetl, tak nevím, jak srozumitelné to tam je.
↑ BrozekP:
Rozhodně, v různých partiích matematiky tento symbol významu nabývá či pozbývá. U běžných Riemannových a Newtonových integrálů či u neurčitých integrálů se domnívám, že zrovna žádný význam nemá.