Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 08. 01. 2011 08:29

OI
Zelenáč
Reputace:   

Práce k překlopení krychle

Mám zjistit práci nutnou k překlopení krychle (znám hustotu a hranu). Podle skript stačí vypočíst rozdíl polohových energií ve stavu "na ploše" a "na hraně". Připadá mi ale, že by se v tom měla nějak projevit kinetická složka. Jediné, co mě napadá, že se tato složka navzájem vyruší v části klopení nahoru na hranu a v části, kdy kostka "spadne" z hrany na plochu. ale to by platilo i pro polohovou složku energie. Kde uvažuju špatně? (omlouvám se, jestli je můj dotaz příliš stupidní; plácám se v samostudiu).
Děkuji

• (téma jako vyřešené označil(a) zdenek1)

#2 08. 01. 2011 08:51

zdenek1
Administrátor
Místo: Poděbrady
Reputace:   897 
Web

Re: Práce k překlopení krychle

↑ OI:

Vyruší se kinetická energie "na ploše na začátku" a "na hraně".

Rychlost na počátku je nulová, to je jasný.
Rychlost "na hraně" taky nulová (přesněji, může být samozřejmě větší, ale nemusí), protože tam je poloha vratká a dál už to spadne samo.

Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos!

#3 09. 01. 2011 12:51

Ebola
Reputace:   

Re: Práce k překlopení krychle

Pokud se nemýlím tak jsem to počítal tak že k překlopení krychle potřebuješ vypočítat změnu těžiště....

To znamená že jsem udělal čtverec a spočítal úhlopříčku a pak vypočetl (úplopříčka/2 - a/2) to je rozdíl výček těžiště když je krychle na počátku a výšky těžiště když je na hraně přes kterou se překlopuje jakmile jí zvedáš... a pak klasicky spočítat práci jako kdyby jsi zvedal hmotný bod do výšky n metrů.

Pokud se mýlím tak mne opravte.

Zápatí