Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Mám zjistit práci nutnou k překlopení krychle (znám hustotu a hranu). Podle skript stačí vypočíst rozdíl polohových energií ve stavu "na ploše" a "na hraně". Připadá mi ale, že by se v tom měla nějak projevit kinetická složka. Jediné, co mě napadá, že se tato složka navzájem vyruší v části klopení nahoru na hranu a v části, kdy kostka "spadne" z hrany na plochu. ale to by platilo i pro polohovou složku energie. Kde uvažuju špatně? (omlouvám se, jestli je můj dotaz příliš stupidní; plácám se v samostudiu).
Děkuji
↑ OI:
Vyruší se kinetická energie "na ploše na začátku" a "na hraně".
Rychlost na počátku je nulová, to je jasný.
Rychlost "na hraně" taky nulová (přesněji, může být samozřejmě větší, ale nemusí), protože tam je poloha vratká a dál už to spadne samo.
Pokud se nemýlím tak jsem to počítal tak že k překlopení krychle potřebuješ vypočítat změnu těžiště....
To znamená že jsem udělal čtverec a spočítal úhlopříčku a pak vypočetl (úplopříčka/2 - a/2) to je rozdíl výček těžiště když je krychle na počátku a výšky těžiště když je na hraně přes kterou se překlopuje jakmile jí zvedáš... a pak klasicky spočítat práci jako kdyby jsi zvedal hmotný bod do výšky n metrů.
Pokud se mýlím tak mne opravte.