Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím,
počítam veselo diferenciálne rovnice no narazil som na kategóriu v ktorej nemám uplne jasno, a to neh. dif. rovnice nteho radu so špecialnou pravou stranou.
Pr.
Viem, že prvé čo treba spraviť je z toho spraviť lineárnu rovnicu tým že si dám pravu stranu rovnu 0
čiže?:
ktomu CHR
,
čiže korene sú
.
Z toho dostanem
Problém mám avšak s postupovaním v ďalších krokoch. Viem že je nutné spraviť yp rovnicu avšak nejako nerozumiem ako sa to prepisuje. Potrebujem vedieť metodu neurčitých koeficientov. Bol by som veľmi vďačný keby mi to niekto čo najviac polopate vysvetlil. Čo som sa dočítal tak k tej druhej strane sa pristupuje ako k polynomu, a podla toho sa to nejako určuje. ďakujem
↑ maly_kaja_hajnejch-Lazov:
Tak to som našiel aj ja...len som sa tam nevedel vysomariť z toho zapisu čo tam je, preto by som chcel aby mi to niekto trochu zrozumiteľnejšie vysvetlil. Dakujem
ta exponencialni cast tam neni, takze alfa je ......
beta je .....
alfa+i*beta je ......
je to koren charakteristicke rovnice? Ano x Ne. Pokud ano, jake nasobnosti?
ten polynom tam neni, takze jeho stupen je .....
Mozna pomuze http://wood.mendelu.cz/math/maw-html/in … ;form=lde2
↑ maly_kaja_hajnejch-Lazov:
Ďakujem, už mi to nejako docvaklo ...:) , už som tú rovnicu aj uspešne spočítal vysledok: 
Stránky: 1