Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj,
řeším příklady ke zkoušce z logiky a narazil jsem na následující:
Na ostrově poctivců (tj. těch, kteří vždy mluví pravdu) a padouchů (tj. těch, kteří vždy lžou) potkám dva z nich a první z nich mi řekne:
a) ”Alespoň jeden z nás dvou je padouch”
b) "Já jsem padouch, ten druhý je poctivec."
Kdo je první a kdo je druhý?
a) Správná odpověď je, že první je poctivec, druhý padouch.
b) správnou odpověď neznám
Může mi někdo prosím někdo vysvětlit, jak se k tomu dospěje? Pomůže formalizace těch výroků? Asi moc ne, co?
drax napsal(a):
áčko to být nemůže, to by potom ten druhý nelhal a nedávalo by to smysl ne? takže za b) správnou odpověď neznám, podle mě.
asi to bylo nesprávně pochopeno, resp. mnou špatně formulováno. Omlouvám se.
Jsou to dvě varianty úlohy - u první znám správné řešení, ale nevím, jak se k němu došlo, u druhé varianty neznám správné řešení.
halogan napsal(a):
Zkus si predstavit, ze a) rekne padouch a ze b) rekne poctivec.
a) ”Alespoň jeden z nás dvou je padouch” > znegováno > "Nikdo z nás není padouch", ale stále nějak nechápu, co jsem tím zjistil...
b) "Já jsem padouch, ten druhý je poctivec." - pokud to řekne poctivec, tak je to protimluva, ne? Nemůže mít zároveň pravdu a zároveň tvrdit, že pravdu nemá... Stejně tak (obráceně) pokud to řekne padouch...

↑ maarlin:
a) Kdyby to řekl padouch, tedy že "alespoň jeden z nás dvou je padouch", tak jelikož lže, tak pravda je, že ani jeden není padouch. To je ale spor s tím, že on sám je padouch. Proto to musí říkat poctivec. A jelikož alespoň jeden je padouch, a není to tento, musí to být ten druhý :-)
b) Přesně tak, poctivec to říci nemůže. Musí to tedy říkat padouch. A jelikož nemůže mít pravdu, tak to nemůže být tak, že on je padouch a ten druhý je poctivec, ale tak, že on je padouch... a ten druhý je...?
halogan napsal(a):
... tak to nemůže být tak, že on je padouch a ten druhý je poctivec, ale tak, že on je padouch... a ten druhý je...?
Také padouch?
Tedy jestliže první je padouch, tak lže, tedy říká že on sám je poctivec NEBO druhý padouch.
Já to chápu takhle:
A = já jsem padouch
B = druhý je poctivec
chápu při lži jako
Tedy "Já jsem poctivec nebo druhý je padouch"
A první poctivec být nemůže, čili alespoň druhé musí být pravda (OR), tedy druhý je padouch.
Je to tak?
Stránky: 1